Филипински съд изпрати днес награждавана журналистка, която е критична към президента на страната, в затвора за шест години, след като я осъди по обвинение в клевета, предаде Асошиейтед прес.

Съдът в Манила призна Мария Реса, нейния онлайн новинарски сайт Rappler Inc. и бившия репортер Рейналдо Сантос за виновни в оклеветяване на богат бизнесмен. Публикацията им от 29 май 2012 г. цитира доклад на разузнаването, който свързва бизнесмена с убийство, търговия с наркотици, трафик на хора и контрабанда. Адвокатите на сайта пледираха, че законният срок за подаване на жалба за клевета е изтекъл. 

Реса не влезе веднага в затвора, защото е навън под гаранция и обжалва присъдата.

Президентът Родриго Дутерте каза, че криминалните обвинения срещу Реса и Rappler нямат отношение към свободата на печата, а са нормална правосъдна процедура, следваща от правонарушенията, които се твърди, че са извършили.

Бизнесменът Вилфредо Кенг отхвърли твърденията на журналистите в статията им от 2012 г. като необосновани и фалшиви и каза, че Rappler е отказал да свали материала и да публикува неговата версия на историята. Той представи в съда правителствени уверения, че не е осъждан, и поиска обезщетение от 50 милиона песос ($1 милион). Съдът наложи значително по-малка глоба на подсъдимите.

Кенг е подал оплакването си срещу сайта  през 2017 г., т.е. пет години след излизането на статията, срещу която възразява. По общото наказателно законодателство давностният срок за подаване на тъжбата е изтекъл през 2013 г. Обвинението обаче се позова на закон за киберпрестъпленията, в който давностният срок за подаване на тъжба е 12 години.

Филипинският президент Родриго Дутерте нееднократно е нападал медиите, които са критични към него.