Силите на реда в Париж наредиха ресторантите и магазините по трасето на планирано за днес протестно шествие срещу полицейската бруталност и расизма да бъдат затворени, опасявайки се от възможно насилие, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Шествието от площад Република до сградата на операта се очаква да бъде най-многолюдната от няколкото свикани днес протестни прояви, повлияни от движението "Животът на чернокожите има значение" в САЩ.

Началникът на парижката полиция нареди на търговците и градските служители да премахнат от пътя на шествието всичко, което би могло да се подпали или да бъде използвано от подбудители на насилие срещу полицията.

Магазините и ресторантите във Франция наскоро отвориха отново след отпадане на част от ограниченията, въведени заради короновируса. Забраната за събиране на повече от 10 души обаче остава в сила, припомня АП.

Шествието в Париж е организирано от хора, настояващи за разкриване на истината по случая с цветнокожия французин Адама Траоре, починал в ареста през 2016 г. при неизяснени и до днес обстоятелства въпреки няколкото аутопсии. Организаторите искат "справедливост за Адама и всички жертви на полицията".

Във Франция имаше няколко протестни демонстрации след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при полицейски арест в края на май. Те бяха предимно мирни, но при някои се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите.

Освен в Париж днес са планирани демонстрации също в Марсилия, Лион и други френски градове.