Статуя на Христофор Колумб в Ричмънд, Вирджиния, бе съборена от протестиращи, запалена и изхвърлена в езеро, предаде Асошиейтед прес. Тя бе бутната по-малко от 2 часа след като демонстранти се събраха в парка "Бърд" в Ричмънд с призиви да се събори статуята.

По-късно днес Фокс нюз съобщи, че полицията в Бостън е започнала разследване, след като през изминалата нощ неизвестни вандали са обезглавили статуята на откривателя на Америка в носещия неговото име парк. 

 

 

В Ричмънд около 20:30 часа местно време демонстрантите успяха да я съборят статуята на Колумб с помощта на въжета. Надписът "Колумб символизира геноцид" бе поставен в основата. Малко по-късно статуята бе бутната в езеро.

На мястото нямаше служители на реда, но полицейски хеликоптер обикаляше района по време на събарянето. 

По-рано през деня активистката Челси Хигс-Уайз говори пред протестиращи в парка за мъченията, на които са били подложени туземците и афроамериканците.

"Трябва да стартираме там, където всичко започна, заяви тя. - Трябва да стартираме с хората, които за първи път стъпиха на тази земя."

Статуята е издигната през декември 1927 г. и е първата статуя на Колумб в Юга. Събарянето ѝ съвпада с големите протести, които обхванаха страната заради убийството на Джордж Флойд.

Няколко дни по-рано бе съборена статуята на генерала на Конфедерацията Уилямс Картър.

В САЩ се празнува Денят на Колумб на 12 октомври. От 1992 г. насам обаче всяка година се увеличава броят на градовете, които в знак на протест отбелязват Деня на туземните народи.

Историческата личност Христофор Колумб обаче е спорна. Освен с факта, че е стигнал до американски континент, но е бил убеден до края на живота си, че е посетил Индия по алтерантивен път, той е известен и с избиването на местното население тайно в Карибите.