"Повече няма да затваряме."

С тези думи премиерът Бойко Борисов сложи точка на появилите се спекулации от изминалите дни - че мерките срещу COVID-19 ще бъдат отново затегнати след рекордните като брой нови случаи на инфектирани. Борисов даде тази заявка при днешното заседание на Министерския съвет.

"С щаба и с министъра на здравеопазването го разисквахме - повече няма да затваряме. Не знам защо продължават разискванията по тази тема. Ясно докторите казаха, че силата на вируса не е така мощна, каквато беше през февруари-март", заяви Борисов. И допълни:

"Направихме абсолютно всичко да си укрепим болниците, да се третират веднага с медикаменти болните и ако забелязвате, проблемите, където ги има в момента, уж интелигентни хора... уж казвам, но не можеш да чакаш една седмица, да виждаш, че си много зле, да се мъчиш, да се гърчиш, да имаш всичките симптоми и да не отидеш в болница да се лекуваш, а да заразяваш хората."

Последното е препратка към случая в къмпинг, като е известно, че инфектираният там мъж се е чувствал зле още в София, преди да потегли към морето.

По думите на Борисов "отпуснахме всичко" и имаме "най-либералните мерки".

"На практика всичко е отворено в момента в България и целта ни е от 15 юни, още до 30 юни да разхлабим - за да може от 30 юни да пуснем вече всичко. Това плавно движение... Но срещу глупостта не можем да направим нищо", посочи пак. 

И отново похвали бъгарските мерки, като даде за пример Италия. Днес италианският министър-председател Джузепе Конте е на разпит в прокуратурата за действията на кабинета срещу коронавируса, след като близките на жертви на COVID-19 поискаха разследване за небрежност.

"Конте е на разпит в тяхната прокуратура защо не е въвел мерките, които е въвела България.

Това е историята. Като приключи една тема, българите започват бързо да забравят или да философстват много", отбеляза Борисов.

Той пак скастри тезите "ала Мангъров" - за масово тестване и за изграждане на стаден имунитет.

"Извинявам се на тея специалисти. Беше да тестуваме, ама да не карантинираме, да оставиме всички. Какво тогава ти донася тестът освен харч на пари? Ако имаш лексратво - да, да тестваш и лекуваш. Тезата на тези с тестуванията върви само ако има лекарство или само ако продължат мерките и всичко е затворено", посочи премиерът.

И изрази също така почуда как в София има протести, преди да има ваксина. Визирайки навярно т.нар. антиваксъри и тези, които вярват, че чрез ваксините срещу вируса на хората щели да бъдат имплантирани чипове за следене.