"Какво е купила държавата, и то не държавата пряко, а нейно дружество, ще разберете днес следобед. Колко знам или какво знам, със сигурност няма да коментирам в ефир. Не искам да съм говорител на други институции. Днес ще разберете."

Това заяви днес пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев по повод на най-пресния скандал от седмицата - участието на държавата в изкупуването на правата по увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. Преди няколко дни приключи търгът за правата, който вървеше много тежко и без никакъв интерес. В последния момент обаче някой изкупи всички права.

В късния следобед на същия ден министърът на икономиката призна, че държавата е участвала в изкупуването, но и че има частен инвеститор. От ясните до момента данни може да се направи изводът, че държавата, вероятно през Българска банка за развитие, е придобила по-големия дял от правата. Колко точно - не е ясно, но при всички положения става дума за над 100 милиона лева, или около 20% от собствеността. 

Причината, която тогава обяви Караниколов, е ясна - влизането на България в чакалнята на еврозоната. А капитализирането на ПИБ по пътя към ERM II е последната стъпка, защото преди 2 години ЕЦБ откри огромна капиталова дупка в банката. Оттогава последваха различни счетоводни лупинги, за да се стигне до последната фаза - набирането на нов капитал през борсата. За да бъде запазен контролът върху банката обаче, ПИБ пусна емисионна стойност на акция два пъти над пазарното й ниво (б.р. - когато цената на акцията е по-висока, се предлагат по-малко акции, тоест по-голям брой остават у сегашните собственици). Така колкото и дял да има държавата, ясно е, че той е закупен на изкуствено завишена ставка. 

Днес Томислав Дончев отново повтори основната теза - нямаме друг избор, освен да влезем в ПИБ по този начин, ако искаме да влезем в чакалнята. 

"По йерархия на приоритетите влизането в ERM II е на първо място."

Той отказа да даде повече подробности, но беше категоричен, че днес ще разберем и кой е частният инвеститор. 

"Няма нито един състоятелен аргумент против членството в еврозоната. Има политически спекулации, но няма аргументи", добави той.

Иначе вицепремиерът коментира почти "целия конспект" от политически, икономически и социални теми. Така например разбрахме, че скандалите от последните дни в коалицията ГЕРБ-"Обединени патриоти" са нещо нормално и те ще се разрешат с диалог. Припомняме, че последната причина за разрива беше, че ГЕРБ в последния момент денонсира част от коалиционното споразумение, която гласеше, че трябва да бъдат създадени доброволни граждански отряди в помощ на полицията. Идеята е на "патриотите", но ГЕРБ не я прие, а ВМРО и НФСБ обявиха, че партията на Бойко Борисов е влязла в съглашение с ДПС. 

Дончев коментира лаконично и заявиките на Васил Божков да прави партия - имал това право, това било и честният подход, всички да си премерят силите на изборите. Това важало и за Слави Трифонов, Мая Манолова и бившия му съпартиец Цветан Цветанов. 

По темата - трябва ли да има оставки след разкритията на Божков за сделките му с властта - Дончев беше ясен:

"Каква оставка? На кого? Защо?"

Тоест причина за оставки никой в правителството не вижда. Доказателства нямало, а всеки можел да напише една бележка на ръка - "Давам ви 10 000 лв., за да се държите по-любезно с мен!"

Що се отнася до икономиката, според вицепремиера 60/40 се е доказала като работеща мярка. Работят и другите икономически мерки, но ако се наложи, ще бъдат променени, така че да отговарят на новите условия. 

Разбрахме, че правителството ще разчита на фонда за възстановяване на Брюксел, от който се очакват около 12,8 млрд. евро - 9 млрд. грантови схеми, останалото - кредитен ресурс. Според Дончев обаче тези средства трябва да се ползват не само за възстановяване от кризата, но и за ускорен растеж.