Един от големите въпроси на деня е частично разрешен - държавата е участвала в изкупуването на част от правата по акциите за увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка. Това призна преди малко самият министър на икономиката Емил Караниколов в бТВ. 

Както по-рано Клуб Z писа - ПИБ успя да продаде всички предложени 110 милиона права за увеличението на своя капитал днес. Това се случи буквално в последния момент, като допреди това нямаше никакъв инвеститорски интерес към правата върху акциите. 

Така и обаче не беше ясно кой е големият играч, изкупил почти всички права - или цели 108 милиона. Е, днес стана ясно, че това е държавата. 

"Няма да скрия, че държавата участва в част от изкупуването. Не знам в какво съотношение, ще се разбере в петък, когато ще има официална информация", обяви Караниколов. 

Ако се приеме, че държавата през Българската банка за развитие, която е в ресора именно на Емил Караниколов, е участвала в изкупуването на правата, това означава само едно - до 25 юни страната трябва да плати 196 милиона лева за тези акции и ще притежава 26% от банката. 

Причината - влизането на България в ERM II, обясни Карнаиколов. Капитализирането на банката било много важно за страната, защото тя беше последната пречка пред влизането в чакалнята. Така че държавата напрактика нямала друг избор. 

"Ползите от влизането в чакалнята на еврозоната са за кредитния ни рейтинг - всички инвеститори ще наблюдават България с по-голям интерес, след като 10 години никой не е бил приеман там"

Плановете на държавата пък не се издавали, за да се стимулират частните инвеститори да участват, защото ако те са знаели - нямало да учасстват. Нещо, което очевидно така или иначе се случи и те не участваха. 

Караниколов поиска всички да се обядинят около тази национал цел - влзането в еврозоната. След това, без особена логика, заговори за "опозиционерки", които получавали директиви отвън срещу силната прокуратура, срещу ревизията на приватизацията и срещу борбата срещу олигархията. 

На практика - ако се потвърди, че ББР е купила големият пакет, това означава, че държавата влиза в ПИБ на двойна цена от реалната - ще плати по 5 лв. на акция при настояща търговия на акция на борсата то 2.70 лв. 

Това обяснява донякъде и защо беше отхвърлен първият проспект на ПИБ, който искаше емисионна цена на акция от 8 лв. Може да се предпложи, че КФН, която отхвръли идеята, е предполагала за участието на държавата и е поискала намаление на емисионната цена, с цел да смекчи скандала. 

Той обаче остава, защото въпреки ERM II и важното на чакалнята за България, продължава да бъде неясно как проблемите на ПИБ - ясни от 2014 г., не бяха решение, а се изчака сегашната ситуация.