Американският президент Доналд Тръмп благодари за подкрепата на един от най-яростните противници на папа Франциск, Карло Мария Вигано. Италианският прелат му е изпратил писмо, в което е изразил мнение, че размириците след смъртта на Джордж Флойд са политически заговор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Поласкан съм от невероятното писмо, което ми изпрати архиепископ Вигано. Надявам се всеки - независимо дали е религиозен, или не - да го прочете", написа американският президент в туитър.

 

 

Връзката в туита отвежда към ултраконсервативния американски католически сайт "Лайфсайт", където е публикувано писмото с дата 7 юни. В него италианският прелат критикува карантината по време на пандемията и оправдава прилагането на строги мерки за потушаване на размириците в САЩ.
Той защитава появата на Тръмп с Библията в ръка пред църква до Белия дом след разпръскването на демонстрация със сълзотворен газ. Според него последвалите атаки срещу президента са "оркестрирани" и целят да "легитимират насилието и престъпността" с цел извличане на облаги на изборите, за да бъде установен "нов световен ред", вдъхновен от масонските и антихристиянските идеали.

През 2018 г. Вигано призова за оставката на папа Франциск, публикувайки на същия сайт обвинения срещу папата, свързани с усилията му да се справи със скандала със сексуалните посегателства в църквата.