След 4 часа заседание Столичният общински съвет отново отхвърли предложението за референдум "за" или "против" построяването на инсинератор за отпадъци.

Предложението на "Демократична България" в крайна сметка бе подкрепено само от тях самите и от независимия Борис Бонев. ГЕРБ-СДС и ВМРО гласуваха против, а левицата се въздържа - и за референдума, и за одобряването на строежа.

Планът на ГЕРБ е централата да произвежда комбинирана енергия - 55 мегавата (MW) топлинна и 19 MW електрическа, като за целта ще използва около 180 хил. тона RDF отпадъци годишно.

Според ДБ направената оценка на въздействието на инсинератора сочи, че той ще прибавя годишно поне още 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона фини прахови частици (ФПЧ) към така или иначе мръсния въздух. Строенето му в София е излишно, няма да насърчи кръговата икономика и е потенциално опасно, затова и софиянци трябва да изкажат мнението си на местно всеобщо допитване.

БСП първоначално подкрепяха референдума, но оттеглиха подписите си заради конфликт с ДБ заради съветските паметници в града. Днес защитаваха тезата, че са съгласни да се строи инсталацията, но не и в центъра на столицата. Според левицата той трябва да бъде построен в с. Яна, където се балира боклукът на София.

ГЕРБ пък считат съоръжението за "модерна екологична станция", която според тях не само ще донесе икономически ползи, но дори ще помогне за изчистването на въздуха в столицата. Управляващите многократно изтъкнаха, че подобни станции има в някои от най-чистите градове в Европа. Те подчертават и нуждата от това съоръжението да е на територията на ТЕЦ-София, за да осигурява допълнителна топлинна енергия с пелетите, които са резултат от горенето на боклука.

"Новата политика на Европейския съюз не включва изгаряне на отпадъци", отбеляза Тома Белев от ДБ.

"Такива съоръжения има и в ЕС, и извън ЕС, които нямат шанса за безвъзмездно финансиране, което получава София. То е доказателство за отношението към проекта от страна на ЕС, доверие към града, че може да управлява такива проекти и стриктно да спазва всички мерки", заяви Лорита Радева от ГЕРБ.

Инсталацията в действителност беше одобрена от ЕК и финансирана на 70% от еврофондовете. 

"Демократична България" подчертаха, че Фандъкова крие данни за проекта дори след като общинските съветници осъдиха успешно общината и бе наредено от ВАС тези данни да се предоставят.

Дебатите бързо минаха през повтаряне на вече известни тези и стигнаха до лични нападки и обвинения между управляващи и опозиция. От ДБ многократно заявиха, че същинският въпрос е защо да не се даде възможност на гражданите да решат дали искат подобен инсинератор. Според ГЕРБ било вече късно - за проекта се знае от 10 години.

"Референдумът е тънък лед. От една страна, политиците не искат да говорят против правото на гражданите, от друга - този инструмент се ползва се от популистите и демагозите. Данайски дарове са това, казвам на гражданите това, колкото и опасно да е за мен. Референдумите са добри по ясни теми, където може да се каже "да" или "не" независимо от нивото на подготовка. Референдумите обаче се използват от демагози и диктатори, да цитирам г-жа Тачър", коментира Прошко Прошков.

Демагогията се оборва с аргументи, подчерта лидерът на групата на ДБ Методи Лалов.

Лидерката на групата на ГЕРБ-СДС в Съвета Мария Едрева пък директно прочете с равен тон нещо като декларация. В нея обяви:

"Ако градът беше против, щеше отдавна да стане ясно. Цинично е формация да го ползва за манипулации, за да компенсира пълната липса на идеи за справяне с боклука в София. Остава да игнорирате всички експерти в България и извън нея и да се заигравате с притесненията на хората."

Антон Койчев от управляващите също атакува директно вносителите:

"Обиждате, нарочили сте хората за врагове, те се опитват да ви убедят професионално с аргументи за ползите от това съоръжение. Знаете факта, че не ви достига нито потенциал, нито легитимност. Не сте морални икони, за каквито се представяте, напрротив. Смачкахте до момента надеждите на част от десномислещите хора, които ви дадоха доверие. Вие се държите като откровени анархокомунисти на моменти", заяви той, и призова групата на ДБ към самооценка.