От "Демократична България" за пореден път внасят искане да се проведе референдум за строежа на инсинератор за горене на отпадъци в София.

Този път те с мъка събраха нужните минимум 13 подписа от общински съветници, за да бъде разгледано предложението за допитване до гражданите от Столичния общински съвет.

Това не е първият опит на ДБ да организира допитване по темата за инсталацията. От обединението внесоха и подписка на граждани, и предложение на съветници в миналия мандат на СОС. Дори бивши депутати от някогашния Реформаторски блок подадоха идентичен призив. Те бяха отхвърляни от мнозинството.

"Ако проектът за инсинератор продължи, скоро ще трябва да заменим противовирусните маски с противогази. Защото според направената оценка на въздействието инсинераторът ще прибавя годишно поне още 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона фини прахови частици (ФПЧ) към вече недопустимо мръсния софийски въздух", обясняват накратко проблема от "Демократична България".

Събраните подписи за иницииране на референдум са едва 13, защото от БСП оттеглиха своите.

"Какво се случи с тях? За пореден път видяхме, че членовете на БСП живеят в миналото. За тях един паметник се оказа по-важен от живота и здравето на над милион и двеста хиляди софиянци. Съветниците от БСП "оттеглиха" вече положените от тях подписи, обидени от желанието на районния кмет от "Демократична България" Константин Павлов да изпрати един съветски окупационен паметник там, където му е мястото – в музея", твърдят от ДБ.

От БСП бурно реагираха на предложението на районния кмет на "Лозенец" да се премахнат монументи като Паметника на съветския воин-костница в градина "Черни връх" в столицата.

Единственият друг съветник освен тези от групата на ДБ, който подписа искането за референдум, е независимият Борис Бонев от гражданската организация "Спаси София".

Според "Демократична България" отпуснатият грант от 180 млн. лв. по ОП "Околна среда" за инсинератора може да се инвестира за здравеопазване или мерки за по-чист въздух. Спестява се и предвиденият заем от ЕЦБ за 130 млн. лв. 

От ДБ подчертават, че кметицата Йорданка Фандъкова крие финансовата част на проекта, избягвайки да изпълни влязло в сила решение на ВАС, според което тя трябва да е разсекретена.

Според ГЕРБ и Фандъкова инсинераторът е "модерна екологична станция", каквито има в някои от най-чистите градове в Европа, например във Виена, където са построени 4 подобни. Една от станциите дори била туристическа атракция. Съоръжението по план ще е на територията на ТЕЦ-София, за да осигурява допълнителна топлинна енергия с пелетите, които са резултат от горенето на боклука.