Съдебен състав, председателстван от шефа на Апелативния спецсъд Георги Ушев, в голяма степен очаквано "върна" певицата Лилана (Лиляна Деянова) в ареста. След ареста си на 25 април тя получи кратковременна надежда да се върне вкъщи на 4 юни, когато първоинстанционният Спецсъд й промени мярката на "домашен арест".

Физически обаче бизнесдамата, обвинена в участие в организирана банда за измами с евросредства, така и не е излизала "навън", защото чакаше именно решението на втората инстанция. 

С произнасяне след 17 ч Георги Ушев обаче прие доводите на прокуратурата.

По-рано обвинителят Емил Галипонов заяви, че Деянова...

"... Има висока лична степен на обществена опасност, доколкото са налице намерения да използва непозволени прийоми и опити за въздействие върху длъжостни лица."

Той посочи, че групата е извършвала "мащабна престъпна дейност в много дълъг период от време".

Прокурорът също така не разбирал защо първоинстанционният съд е „направил компромис“ - домашен арест се налагал, само ако лицето се грижи за свои близки родственици, малолетни деца и други подобни, а в случая такива предпоставки не са налице.

Самата Деянова заяви днес пред медии, че групата им (включваща брат и Александър Деянов-Скилър и бизнеспартньора й Мартин Димитров) е задържана три дни преди да излезе на пазара с алтернатива за продажбата на винетки. Освен това тези хора са единствените, които лежат в ареста заради евросредства, а самата Лилана е по-известна визуално от Делян Пеевски.

Това бяха основните тези на защитата днес пред Апелативния спецсъд.

Стана ясно, че прокуратурата е добавила вчера още два тома доказателства и най-вече разпити на свидетели, които са питани основно познават ли Васил Божков. Самата Лилана, която пожела да говори пред медиите от съдебната зала (виж видеото по-долу), не отрече, че го познава. Но пак повтори, че нейната фирма "са едни млади хора, които продават софтуер".

Тя даде пример с "къщите за тъщи" и други злоупотреби с евросредства, където нямало задържани. Свърза го с това, че е в интерес на друга фирма те да не продават винетки, както и с факта - че преди ареста започнали да им звънят бензиностанции, че се отказват от услугите им.

Адвокатът й Николай Хаджигенов пък направи няколко атрактивни твърдения, като едното от тях бе, че еднствената връзка на "младите хора" с Васил Божков е във въпросите на прокуратурата.

"Единствената идея на цялото това нещо, както и на всички дела от този тип, е инквизиция, каза Хаджигенов на съдебния състав. - И това - лицата, на които са повдигнати обвинения, да бъдат задържани на всяка цена в ареста."

Хаджигенов даде пример с другата линия на обвинението - че тя е заплашвала служители на АПИ и им искала оставките, със себе си - той лично искал оставка години наред на предишния, а сега и на новия главен прокурор, защото "е непригоден за поста...".

Тук прокурорът Емил Галипонов се развика, а съдия Ушев го спря - да се придържал към предмета на делото...

Затова защитникът попита: ако това - да се искат оставки на държавни служители, е съставомерно поведение, защо не е обвиняем, а адвокат.

В съдебната зала се разбра, че вчера към основното обвинение на Деянова - за участник в ОПГ, е добавено второ - за измами при получаването на евросредства. Към новото обвинение е привлечена и бившата й дуетна половинка от дует L.A. Ася Йочева. 

В този дух Хаджигенов каза, че от излъчванията по MTV Лилана е известна колкото Делян Пеевски и ако я пуснат, няма къде да се укрие. 

Предстои Апелативният спецсъд да вземе своето решение.

Само преди дни Лилана бе пусната под домашен арест от спецсъда, но и прокуратурата, и защитата са недоволни и мярката засега не е влязла в сила. Обвинението иска Деянова да остане в ареста, а защитата - да бъде освободена без никаква мярка за неотклонение.