Страните членки и асоциираните към Шенгенското споразумение да премахнат контрола по вътрешните граници до 15 юни и да удължат до 30 юни забраната за маловажни пътувания до ЕС.

Това препоръча днес Еврокомисията.

Поради все още критичната здравна обстановка в някои трети страни ЕК не препоръчва цялостно вдигане на ограниченията за пътуване на този етап.

Ограниченията трябва да бъдdт отменени за държави, подбрани заедно от страните членки. Подборът трябва да се основава на комплекс от принципи и обективни критерии като здравната обстановка, възможността за прилагането на мерките за сдържане по време на пътуването и съображения за реципрочност. Всичко трябва да стане след проучване на данни от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация (СЗО).

Постепенно вдигане на ограниченията за пътуване до ЕС

Действията по външните граници трябва да бъдат координирани и еднакви, за да бъдат ефективни. Той като влизащите в ЕС могат да се движат свободно от една към друга страна, важно е държавите членки да координират решенията си за вдигане на ограниченията за пътуване. Затова те трябва да съгласуват общ списък от страни извън ЕС, за които ограниченията могат да бъдат вдигнати от 1 юли, и той да бъде редовно преразглеждан. Затова ЕК предлага:

Обективни критерии. Решението за вдигане на ограниченията за определена страна трябва да се основава на епидемиологичната ситуация и отговора на коронавируса в тази страна, способлността й да прилага ограничителните мерки при пътуване и дали тя е вдигнала или не ограниченията за пътуване по отношение на ЕС. Мерките трябва да бъдат отменени първо за страните, където епидемиологичната ситуация е подобна на средната в ЕС и в която има достатъчен капацитет за справяне с пандемията на място. Ограниченията трябва да останат за страни със здравна обстановка, по-лоща от тази в ЕС.  Комисията предлага подробен контролен списък, за да помогне на държавите членки да направят съвместна обща оченка. Решениетя за вдигане на ограниченията а пътуване ще засегнат гражданите на страни извън ЕС, живеещи в определена държава, но не и нейните граждани;

Общ и координиран подход. ЕК предлага механизъм за координиране в подкрепа на членките и асоциираните към Шенгенското пространство на техническо равнище. Той трябва да улесни изгтвянето на списък от страните, към които ограниченията могат да бъдат отменени. Решенията по този въпрос трябва да бъдат изготвени заедно със страните членки под егидата на механизма на ЕС за отговор на политически кризи. Държавите от Общността трябда да приемат такива решения координирано и да гарантират еднаквото им прилагане в целия Съюз;

Гъвкавост. Повторното въвеждане на ограничения за определена страна ще бъде възможно, ако тя спре да изпълнява критериите. Освен това страните членки могат да отказват влизане на пътуващи граждани на държави извън ЕС, които представляват заплаха за общественото здраве, дори те да идват от страна, за която ограниченията са вдигнати.

Ограниченията за Западните Балкани да се вдигнат от 1 юли

ЕК препоръчва да се вдигнат ограниченията за Албания, Северна Македония, Черна гора, Сърбия, Косово и Босна и Херцеговина. Тази препоръка е в съгласие с контролния списък и поради факта, че епидемиологичната очстановка в тези страни е подобна или дори по-добра от тази в ЕС.

Привилегии за квалифицирани работници извън ЕС и учащи

Там, където ограниченията все още се прилагат, страните членки трябва да гарантират, че те не важат за пътуващи с цел обучение. Мерките не засягат и високо квалифицираните работници от страни извън ЕС, ако наемането им на работа е необходимо от икономическа перспектива и работата им не може да бъде отложена или извършена зад граница.

Подновяване на издаването на визи

Повечето страни членки на ЕС решиха заради пандемията на спрат или да намалят обработката на молбите за визи. Сега пътуващите пак ще трябва да имат достъп до визови услуги. Страните от ЕС трябва да синхронизират възобновяването на визовите операции след вдигането на ограниченията за пътуване.

Ако една страна членка изисква медицински проверки, те трябва да бъдат извършени по време на пътуването или малко преди него вместо при подаването на молбата за виза. Това трябва да важи за пътуващите от определено място, независимо от тяхната народност или визов статут.