Предишният президент на Украйна Петро Порошенко е заподозрян в наказателно дело, свързано с назначение във външното разузнаване на страната, предаде РИА Новости.

Порошенко е заподозрян в това, че е принудил шефа на службата да назначи за свой заместник Сергей Семочко. През юли 2018 г. Семочко стана първият заместник-ръководител на службата, по-рано той оглави киевския ѝ клон.

В началото на октомври същата година порталът Bihus.info публикува журналистическо разследване, в което се твърди, че през 2015-2017 г. семейство Семочко, без да има голям легален доход, е придобило три имения в скъпа летен курорт - село Козин близо до Киев - на стойност няколко милиона долара.
 
Беше казано също, че семейство Семочко е вписано в базите данни на данъкоплатците на Русия. Впоследствие украинското контраразузнаване потвърди, че съпругата му има руско гражданство.
 
През април 2019 г. Порошенко уволни Семочко.
 
На 20 май украинската прокуратура обяви, че е започнала разследване по обвинение в държавна измяна срещу Порошенко. Повод за него са аудиозаписи, огласени от ляв депутат, на които той твърди, че се чува как Порошенко обсъжда вътрешни въпроси на страната с бившия американски вицепрезидент Джо Байдън и бившия държавен секретар Джон Кери.
 
Според депутата Анпдрий Деркач от левоцентристката украинска партия "Справедливост" на записите се чува как Байдън, сега вероятен кандидат на демократите за президент на изборите на 3 ноември, и Кери се месят в решаването на вътрешни въпроси на Украйна свързани с енергийна компания, закъсала банка и със смяна на главния прокурор на страната.