Частните културни организации и творци от свободните професии ще получат 5 млн. лв. за свои проекти в рамките на извънредната епидемична обстановка. Това реши правителството, като сумата ще се добави към бюджета на Министерството на културата. 

1 500 000 лв. са предназначени за подпомагане на частни културни организации в областта на изкуството и културата, в т.ч. малки авторски кина, циркове, пространства за изкуства и др., и 700 хил. лв. за малки грантове, свързани с отделни артисти, с цел да бъдат провокирани изяви на културен продукт чрез интернет, съобщават от правителствената информационна служба.

По 500 хил. лв. ще бъдат отпуснати по програмите за създаване на нови сценични театрални, музикални и танцови проекти за всяка една от тях, като същият размер средства са предвидени и за съвсем нова програма в областта на визуалните изкуства. А по програмата за разпространение на вече готов музикален, танцов или театрален продукт е предвиден бюджет от 800 000 лева.

В края на април културният министър Боил Банов съобщи, че по две различни програми ще се дадат 2,1 млн. лева за подпомагане на издателската дейност, популяризиране на българската книга и финансиране на библиотеки, които да изкупуват родни автори. По програма "Помощ за книгата" средствата са 100 хиляди лева, като предстои обявяване на конкурсна сесия за подкрепа на проекти на издателства. 

Въпреки щедрите раздавания на пари представители на независимия културен сектор написаха във вторник остро писмо до управляващите, в което настояват 10-те процента от приходите от хазартни такси на годишна база да продължават да се отделят за фонд „Култура“.

Депутати от ГЕРБ внесоха поправки в Закона за хазарта, в чиито мотиви, макар да няма нито дума за отмяна на задължението тези приходи да се отделят за култура, то тихомълком се заличава. Те предлагат да отпадне още една опция за финансиране на културата чрез приходи от залагания, като това става с промени в Закона за меценатството.

От независимия културен сектор настояват въпросните поправки незабавно да бъдат оттеглени, а неприлаганите досега текстове за отчисления за Министерството на културата да бъдат разработени в конкретен механизъм и правилник, които да осигуряват постъпването им в сектора.

Според тях културата има нужда от алтернативен източник на стабилно финансиране и в Европейския съюз арт лотариите и отчисленията от хазарта представляват дългогодишен успешен механизъм за осигуряване на средства.