По две различни програми Министерство на културата ще отпусне 2,1 милиона лева за подпомагане на издателската дейност, популяризиране на българската книга и финансиране на библиотеки, които да изкупуват родни автори. Това съобщава културният министър Боил Банов в отговор на депутатско питане на Крум Зарков и Нона Йотова – народни представители от БСП. 

От думите на министъра става известно, че по програма "Помощ за книгата" средствата са 100 хиляди лева. Предстои обявяване на конкурсна сесия за подкрепа на проекти на издателства. 

Останалите 2 милиона лева са предвидени по програма "Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност". Министър Банов разказва, че са проведени вече редица работни срещи и обсъждания. Било взето решение да бъде премахнато самоучастието на кандидатите и да бъде облекчена процедурата по кандидатстване, като се приложи възможността проектите да се подават по електронен път. Предстои обявяване на конкурсна сесия, като право на участие в нея ще имат всички обществени библиотеки по смисъла на Закона за обществените библиотеки. 

"В проектните предложения следва да бъдат включени книги от различни области: художествена литература, художествена литература за деца, хуманитаристика, периодични издания и други информационни източници, съобразно профила на библиотеката. Книгите и информационните източници следва да бъдат приоритетно на български автори и да обхващат максимално широк кръг издателства", посочва Банов. 

И накрая добавя, че и двете конкурсни сесии са насочени изцяло в подкрепа на български автори, книгоиздатели и книгоразпространители.