19:00 ч.: Полша обяви, че от събота отваря границите си за граждани на ЕС

Полша ще отвори в събота границите си за граждани на страните от ЕС, а от вторник следващата седмица ще бъдат подновени международните полети. Това обяви днес полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс.
"В някои страни пандемията все още се държи по много обезпокоителен начин, така че засега ограничаваме това решение (отварянето на границите) до страните от Европейския съюз", каза той.
Полша затвори през март границите си за чужденци, за да спре разпространението на коронавируса. Впоследствие започна постепенно да снема ограниченията върху обществения живот и през май бяха отворени всички търговски центрове, хотели и ресторанти.
През последните седмици в страната има ръст на инфекциите, главно в южния каменовъглен район. В понеделник бяха регистрирани рекордните за денонощие 599 нови случая. По данни от тази сутрин в Полша с население от около 38 милиона са били регистрирани 27 668 случая с коронавирус, от които 1191 са довели до смърт.
По-рано днес Австрия съобщи, че от вторник премахва ограниченията за влизане в нея от 31 европейски държави. От гражданите, пристигащи от тези страни, няма да се иска да представят тест или да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.


18:30 ч.: Таджикистан криминализира заразяването на други хора с коронавирус

Парламентът на Таджикистан прие днес закон, който криминализира заразяването на други хора с коронавируса поради небрежност, предаде ДПА.
Ако това престъпление е извършено еднократно, извършителят може да бъде осъден на между 2 и 5 години затвор, а ако е извършено нееднократно, присъдата може да достигне до 10 г.
Ако някой бъде признат за виновен, че умишлено е заразил други хора, той може да получи присъда до 10 г. затвор, посочва парламентът на централноазиатската държава.
Депутатите одобриха и глоби за нарушаване на въведените заради пандемията ограничения. Неносенето на маска или неспазването на 2-метрова дистанция от другите хора може да бъде наказано с глоба от 24 евро (27 долара).
Авторитарното правителство на бившата съветска република дълго време твърдеше, че в страната няма случаи на Ковид-19, но после призна, че заразените са хиляди. По днешни данни те са 4690 души, а смъртните случаи досега са 48.


17:00 ч.: Смъртността в Москва е най-висока от 10 години заради коронавируса

Москва е отчела 15 713 починали през май, от които 5260 са смъртните случаи от новия коронавирус. Общият брой починали е безпрецедентно висок за последните 10 години и е с 57 процента по-голям в сравнение със същия месец на миналата година, предаде Франс прес.
Здравната служба на руската столица уточни днес, че при 2757 случая основната причина за смъртта е Ковид-19, а при 2503 заразата е второстепенна или придружаваща причина. Само първата категория е била отчетена в епидемиологичната статистика.
Здравната служба уверява също, че "животът на 65 000 тежко болни е бил спасен" от началото на епидемията.
В периода между 2017 г. и 2019 г. през май не са били регистрирани повече от 9998 починали.
Руските власти обявиха, че очакват "значителен ръст" на смъртността през май. Москва не е отчитала толкова висока смъртност от 2010 г., когато столицата преживя рекордни летни жеги.
Официалната руска статистика за новия коронавирус отчитат Ковид-19 като основна причина за смъртта само когато това е установено след аутопсия. Това обяснява отчасти по-малкото регистрирани смъртни случаи в Русия в сравнение с други държави, отбелязва АФП. Досега руските власти са отчели близо 500 000 заразени и 6358 починали от Ковид-19.


15:02 ч.: Германия продължава до август предупреждението за пътуването до неевропейски страни

Германия ще продължи до края на август предупреждението си за пътуването до неевропейски държави, но ще вдигне контрола на границите с всички свои съседи в средата на юни, предаде Ройтерс.
Макар че кризата с коронавируса в много европейски страни донякъде отслабва, министърът на външните работи Хайко Маас уточни, че Германия още не разполага с процедури с останалия свят за оценка и координация на пътувания без потенциално неизчислим риск.

"Не можем и няма да рискуваме германски граждани отново да бъдат блокирани по света това лято или да има туристи, които се връщат в Германия с незасечен вирус", заяви той.

Съзнавайки, че мнозина германци искат да пътуват за ваканцията си до дестинации като Турция, САЩ, Северна Африка и Югоизточна Азия, правителството ще обмисли отново предупреждението преди септември, добави Маас.


14:20 ч.: Дания не забелязва увеличаване на случаите на коронавирус след облекчаването на ограниченията 

Дания - първата страна извън Азия, която облекчи карантинните ограничения заради коронавируса, заяви днес, че разпространението на заразата не се е увеличило, откакто през миналия месец е започнал вторият етап от връщането към нормалното състояние, предаде Ройтерс.
През май Дания позволи на ресторантите, кафенетата и търговските центрове да възобновят работа във втория етап от облекчаването на карантинните правила. През април страната позволи на дневните центрове, училищата, фризьорските салони и някои малки предприятия да възобновят работа.

"Нивото на заразяване в обществото все още е много ниско", заяви в доклад датското управление по здравеопазването.

Според него броят на потвърдените нови случаи на коронавирус е продължил да намалява, въпреки че се правят повече тестове.

През последните три седмици броят на смъртните случаи варира между нула и четири на ден, след като на 31 март беше достигнато върхово ниво от 22-ма починали от коронавирус. Броят на приетите в болница е намалял до под 100 от началото на юни.

Според доклада "засега няма признак за забележими промени в степента на заразяване въпреки постепенното отваряне на обществото през април и началото на май".

В понеделник датското правителство вдигна максималния разрешен брой за обществени събирания от 10 на 50 души и позволи на фитнес центровете и обществените плувни басейни да възобновят работа. То планира допълнително облекчаване на ограниченията за обществените събирания през юли и август.
Дания е регистрирала общо 593 смъртни случая от COVID-19.


14:18 ч.: Франция прекратява извънредните правомощия на правителството заради коронавируса от 10 юли 

На 10 юли Франция ще прекрати извънредните правомощия, които бяха дадени на правителството за справяне с пандемията от новия коронавирус, макар че кабинетът все още ще може да ограничава събиранията и свободата на движение в продължение на четири месеца, съобщи канцеларията на премиера Едуар Филип, цитирана от Ройтерс.

Френският министър-председател Едуар Филип говори пред Националното събрание.


След като епидемията от коронавируса излезе извън контрол през март, Франция прие закон за извънредно здравно положение, което даде на правителството правомощия да ограничава граждански свободи със собствени постановления без парламентарно одобрение.
Последните данни обаче сочат, че заразяванията и броят на пациентите в интензивни отделения намаляват и след като правителството отмени карантинните мерки на 11 май, Франция сега смята, че може да прекрати действието и на закона за извънредното положение.
"Предвид положителното развитие на здравната обстановка на този етап правителството иска да сложи край на извънредното здравно положение, което трябва да остане ситуация по изключение", съобщиха от канцеларията на Едуар Филип.
Предстои обаче днес правителството да одобри нов закон, който позволява на кабинета да ограничава свободата на движение, да наложи задължително носене на предпазни маски в обществения транспорт, да затваря търговски обекти и да забранява събирания за още четири месеца.
Във Франция има 29 296 починали от новия коронавирус, което е петият най-висок брой на тези жертви в света. Вчера броят на пациентите в интензивни отделения спадна под 1000 за пръв път от 19 март. 


13:53 ч.: От 16 юни Австрия разрешава свободно влизане на граждани от 31 европейски държави 

Министърът на външните работи Александър Шаленберг съобщи на пресконференция за решение на австрийското правителство за премахване на ограниченията за влизане в Австрия от 31 европейски държави, предаде БТА. Решението влиза в сила в полунощ на 15 срещу 16 юни.От гражданите, пристигащи от тези държави, няма да се иска да представят тест или да бъдат поставяни под 14-дневна карантина.
Четири държави са изключени от решението - това са Швеция, Великобритания, Испания и Португалия. Границите към тези държави остават затворени до второ нареждане, заяви Шаленберг. Остава задължението за представяне на отрицателен тест или 14-дневна карантина.
С новото решение се премахват ограниченията и към Италия, като правителството отправя "частично предупреждение" за пътуващите в Ломбардия, което по думите на министъра на здравеопазването означава, че всеки ще пътува на лична отговорност. 


6:49 ч.: 318 новозаразени в Германия. Починалите за последното денонощие са 18

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия през последното денонощие нарасна с 318 и достигна 184 861, оповести днес институтът за инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде Ройтерс.

Протест в Германия срещу расизма след убийството на Джордж Флойд. Снимка АП/БТА

Починали са 18 болни, с което общият брой на жертвите на COVID-19 в страната достигна 8729, по данни на института.


6:30 ч.: 50 новозаразени в Южна Корея

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Южна Корея нарасна с 50 за едно денонощие и достигна 11 902, съобщи днес Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство на страната, предаде ТАСС.

Дезинфекция на училище Гуангджу в Южна Корея. Снимка АП/БТА

Двама болни са починали през последните 24 часа, с което общият им брой от началото на пандемията достигна 274.
От болниците за едно денонощие са изписани 22 пациенти. От началото на разпространението на инфекцията в Южна Корея са се излекували 10 611 души.


5:00 ч.: Резервисти от Националната гвардия във Вашингтон са дали положителни проби за коронавирус

Резервисти от Националната гвардия във Вашингтон, които бяха мобилизирани заради масовите протестни демонстрации срещу полицейското насилие през миналата седмица, са дали положителни проби за коронавирус, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Близо 1300 членове на Националната гвардия бяха изпратени като подкрепление на полицията за поддържане на реда по време на протестите, на моменти белязани от насилие, заради смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд по време на арестуването му от бял полицай на 25 май в Минеаполис.

"Можем да потвърдим, че в редиците на Националната гвардия във Вашингтон има положителни проби", заяви говорителката на гвардията подполковник Брук Дейвис.

Тя отказа да посочи точния брой на заразените, но според официални представители, пожелали анонимност, не става дума за голям брой поне засега.
Макар че някои войници от Националната гвардия, участвали в сблъсъци с протестиращите, бяха в защитни облекла, повечето не носеха маски и беше практически невъзможно да се спазва физическа дистанция, отбелязва АП.


4:01 ч.: 600 починали в Мексико за последното денонощие

Здравното министерство на Мексико съобщи за 4199 нови потвърдени случая на коронавирус и 596 починали през последното денонощие, предаде Ройтерс.

Протестиращи разбиват прозорците на KFC в Мексико Сити. Снимка АП/БТА

Общият брой на случаите на коронавирус в страната достигна 124 310, а на жертвите - 14 649.
Правителството заяви, че реалният брой на заразените е значително по-висок от официалните данни.


0:32 ч.: Броят на заразените в Перу е над 200 000

В Перу броят на потвърдените случаи на коронавирус надхвърли вчера 200 000, съобщи Франс прес, като се позова на здравното министерство.

Според най-новите официални данни заразените са 203 736, а починалите - 5738. Перу, с население от 32 милиона, е втората най-засегната от пандемията в Латинска Америка страна след Бразилия по брой на заразени и трета след Бразилия и Мексико по смъртни случаи от COVID-19.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др.