Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън приветства свалянето на статуята на бившия британски парламентарист и търговец на роби Едуард Колстън от демонстранти в град Бристол.

Бронзовата фигура беше вързана и провесена над реката надолу с главата. Подобни актове има по цял свят тези дни при масовите протести след смъртта на Джордж Флойд в Съединените щати.

Хамилтън, който е сред спортистите с най-отявлена позиция в защита на движението Black Lives Matter, настоява правителствата сами да премахнат "мирно всички расистки символи" с пост в социалните мрежи.

"Ако тези хора не бяха съборили статуята, която почита един расист и търговец на роби, тя никога нямаше да бъде демонтирана, пише пилотът в инстаграм. - Някои казват, че тя трябвало да отиде в музей. Статуята на този мъж трябва да остане в реката, също като 20 000 африкански души, които умряха по пътя за насам и бяха хвърлени в морето. Без погребение или служба. Той ги е откраднал от техните семейства и родина и не бива да бъде почитан!"

Малко след това Хамилтън отправи послание и към американския президент Доналд Тръмп, навлякъл си гнева на много спортисти тези дни - не само цветнокожи.

В тиутър той е публикувал колаж с път, който води до Белия дом и надписа Black Lives Matter. "Не го забравяй", е написал 6-кратният световен първенец във Ф1.

Хамилтън получи подкрепа от тима си "Мерцедес" и пилоти от Формулата за реакциите си след смъртта на Флойд. Сезонът започва на 3-5 юли в Австрия, а седмица по-късно страната ще приеме още един старт. Следват състезания в Унгария и две във Великобритания.