Рязък скок в регистрираните нови случаи на коронавирус за денонощие - за последните 24 часа са установени 83 нови заразени, като големият брой е заради откритото огнище в завод за детски играчки в Доспат. Потвърдените проби там вече са 52 - сред работещите във фабриката, а очакванията на местния кризисен щаб бяха броят да се увеличи.

Разпределението на новозаразените по области за денонощието е както следва: Благоевград – 2; Ловеч – 1; Пазарджик – 3; Плевен – 1; Разград – 3; Сливен – 1; Смолян – 52 (тук попадат случаите от Доспат); София-област – 4; София-град – 14; Стара Загора – 1; Шумен – 1.

Подобно число новозаразени не е отчитано от края на април, когато имаше ден с регистрирани 90 случая на коронавирус. За изминалото денонощие са направени 1406 теста. 

За последните 24 часа в националната информационна система са отчетени 4 починали пациенти. Така от началото на заразата в България са установени 2810 болни от COVID-19, като към момента активните случаи за 1059, а излекуваните пациенти са 1587. Общият брой на починалите досега е 164 души.

Настанените в болница с коронавирус са 152-ма, като 15 от тях са в интензивни отделения. 

Националната информационна система показва, че регистрираните медицински служители с потвърден COVID-19 у нас са 297. През изминалото денонощие са установени 3 нови случая в София.

Заради новото огнище на заразата в Смолянско местната регионална здравна инспекция още вчера съобщи, че издирва и изследва контактните лица на установените пациенти с COVID-19.

От снощи в Доспат маските за лице на открити и закрити обществени места отново са задължителни. Забранено е струпването на повече от 2-ма души на обществени места, реши още общинският противоепидемичен щаб, съобщи БНР.  От днес са затворени всички детски градини в Доспат, същото важи за спортните площадки, спортния център, екокъмпинга, детските площадки. Започва масова дезинфекция във всички населени места в рамките на общината - пред магазини, заведения и др., които работят.

По-късно днес се очаква среща на доц. Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб с местните власти, за да се реши дали ще бъдат взети и допълнителни мерки.