"Твърденията на Васил Божков са манипулативни и целят дискредитация. Ако има доказателства, да ги дава и да се приключва с този панаир."

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов днес при инспекция на третия лъч на столичното метро. Той придружава премиера Бойко Борисов и други официални лица, сред които транспортният министър Росен Желязков, кметицата Йорданка Фандъкова и т.н.

"Как си представяте да рекетирам един най-богатите и известни хора на прехода в моя кабинет?, добави той. - Значи той бил беззащитен и ние сме го рекетирали?! Как си ги представяте тези неща? Ако имах притеснения, нямаше да говоря с вас. Какви доказателства има? За торби с пари, давани на свидетели? Не сме карали Васил Божков да прави нищо. Всичко, което е правил, или не е правил, си е негово деяние. Има си обвинения на прокуратурата."

Бойко Борисов се възхити на новите метростанции, които свързват кварталите "Красно село" и "Хаджи Димитър". Той ги нарече "прекрасни", "фантастични" и "подземен град".

Отсечката ще бъде пусната най-вероятно на 31 август, въпреки че правителството настоява това да стане две седмици по-рано. Пандемията обаче забавила довършването на тестовете от страна на специалисти на компанията "Сименс", изградила техниката на подземния транспорт.

 

Закупуваме допълнително 10 нови метровлака на “Сименс” за третата линия и поетапно модернизираме най-старите мотриси....

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Неделя, 7 юни 2020 г.

 

Първоначално първият етап от метродиаметъра трябваше да бъде в експлоатация в края на миналата година, но "непредвидени обстоятелства" отложиха рязането на лентата за март 2020 г. 

Това отложи във времето и завършването на спирките до "Горна баня" и "Овча купел". По тях пътници може би ще се возят в края на тази година, прогнозира Бойко Борисов.

Според него на Запад един километър метро излиза 150 млн. евро, докато у нас - 40 млн. Думите му бяха потвърдени от изпълнителния директор на "Метрополитен" инж. Стоян Братоев.  

"Севделина прави страхотни неща. Никъде не съм я изпращал. Не искам да им влизам в играта, заяви Борисов по повод последните обвинения от страна на Васил Божков - че му изпращал пиарката си. - На човек с 18 обвинения ли да отговарям? Гледам направеното - фантастични неща сме направили, никога не са правени. Не са могли. А ние ги правим за сто години напред. Червената бюлетина на Божков се вижда в сайта на "Интерпол". Това е играта. Кой да се състезава с нас?"

"Има си процесуално-следствени действия, тези хора са клиенти на правосъдието, а не наши", така отвърна Борисов на въпрос дали е разговарял с гостували в България наскоро сръбски президент Александър Вучич за Цветан Василев. - Нека да оставим на хората, които се занимават с тези неща - прокурори, съдии, следователи, полицаи - да завършат целия този процес и тогава да дойдете да ме питате", допълни той за Васил Божков.

На въпрос защо Божков е атакувал с обвинения Севделина Арнаудова, премиерът каза следното:

"Защото я харесва."

Бойко Борисов каза, че вярва в честността на Владислав Горанов. По думите му в последните дни финансовият министър е осигурил 15 милиона лева за детските градини в София. И още толкова за закупуването на 10 нови метровлака на "Сименс" за третата линия.