"Когато нямаш върховенство на закона, нещата не работят. Тогава имаш икономика на джунглата или икономика на монополите и картелите, която виждаме. Защото, когато няма закон, се случва именно това".

Това заяви Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара пред БГНЕС. Според него в България закон има, но прилагането му е доста странно.

"Бавното правосъдие не е никакво правосъдие. Защото, ако едно съдебно решение се бави 30 години, това не води до нищо. Покрай извънредното положение видяхме и някои драстични изпълнения. Под егидата дайте да направим нещо патриотично, което е само за нас, ние не осъзнаваме, че сме в ЕС, не осъзнаваме, че имаме общи пазари. Някои хора си разчистват конкурентите по този начин. Видяхме и това. Вече има няколко наказателни постановления срещу България и не само срещу нея, а срещу всеки, който се опитва да налага популистки мерки. Или спазваш правилата, когато си в една общност или не го правиш. Или си член, или не си член", категоричен бе Иванов.

Той изтъкна, че колкото по-малко видима е държавата, толкова по-добре.

Иванов коментира и новата ситуация, свързана с пандемията от коронавирус. Според него няма икономически фундаментални причини за нея.

"Кризата, предизвикана от пандемията, беше допълнително преекспонирана от медиите, тя заемаше 90% от всички новини. Всичко това не допринесе за успокояване на нещата, напротив нагнети ситуацията и сривът се случи още по-голям, отколкото би трябвало да бъде заради емоционалния подход на всички, включително на политиците и финансисти към тази криза", отбеляза Иванов.

Според него обаче кризата е разкрила нови възможности за правене на бизнес и общуване с помощта на модерните технологии.

"Някои ще кажат, че никога няма да достигнем нивото на потребление, което е било преди това. Аз ще кажа: не е нужно. Нека бъдем по-мъдри и да използваме това, което научихме всички – можем да направим видеоконференция с някого, дори и да живеем с него в един град. Защо трябва да палим колата и да загубим 45 минути, да замърсим природата, да направим задръстване и да отидем всички на работа в 9.00 часа. Има елементарни неща, които технологиите ги позволяват и ние не ги използваме", поясни Иванов.