Службата за защита на конкуренцията и потребителите на Полша е започнала официално разследване срещу руския енергиен гигант "Газпром", което може да доведе до  максимална глоба от 50 млн. евро, пише днес руската агенция ТАСС, позовавайки се на съобщение на интернет страницата на полския антимонополен регулатор. 

Причината за производството е отказът на "Газпром" да сътрудничи на разследване, свързано с газопровода "Северен поток 2". 

Полша е един от отвявлените противници на проекта в Европа и през 2018 г. започна голямо разследване срещу "Газпром" и неговите, също големи, партньори в изграждането на газопровода - OMW, Wintershall, Shell, Uniper и Engie. Според агентите на Службата финансирането на проекта нарушава антимонополните закони на страната, като "Газпром" е сключил сделка с партньорите си, без да попита регулатора дали може да го направи. Според Службата това е фактическо ограничаване на конкуренцията. 

Делото се точи оттогава, но в началото на тази години Полша поиска от руския гигант да предостави документи по случая, засягащи най-вече финансирането на изграждането на потока, транспортни анекси, както и различните договори за продажбата и съхранението на газа. 

Според директора на Службата Томаш Хрустни обаче - компания "Газпром" неколкократно е отказвала да подаде необходимите документи и е решила да не се съобрази с разследването. 

Така се стига и до огромната сума, която руската фирма може да се наложи да плати. Тя, разбира се, е изчислена на база големината на компанията, оборота и печалбата, но при всички положения сумата е сериозна за историята на Службата за защита на конкуренцията в Полша.

А за това, че глоба вероятно ще бъде наложена, намекна и самият Хрустни, който е цитиран да казва, че "вече имаме доказателства и сме към края на разследването"