Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-късно до две седмици ще бъдат възстановени плащанията по спряната оперативна програма "Околна среда", съобщи вицепремиерът Илияна Цанова по време на брифинг в Министерския съвет.

 "Очакваме да получим около 700 млн. лв. до края на годината по програмата", допълни тя.

Новината идва след проведен разговор с комисаря по регионалната политика Йоханес Хан във вторник. След приключилите проверки Комисията е потвърдила, че системите за управление и контрол на ОП "Околна среда" работят. Вицепремиерът Цанова благодари на администрацията за положените усилия в подобряването на системите, така че да се стигне до благоприятно решение.

"Голяма част от този труд остана невидим за обществото. За нас това беше приоритетна задача", посочи Цанова.

Преди възстановяването на плащанията, до края на тази седмица, българската страна ще изпрати на ЕК искане за плащане с отразена финансова корекция от 9,5 процента. 

Средствата по оперативна програма "Околна среда" бяха спрени през 2013 г., след като Европейската комисия установи нарушения по изпълнението на програмата. Страната ни остана без 900 млн. евро за екология, освен това бяха установени слабости при обществените поръчки и при проверките на процедурите при провеждането им. Правителството тогава заяви, че са предприети мерки за възстановяване на плащанията в кратки срокове. Определените срокове обаче изтекоха, а беше отхвърлено и предложението за плоска финансова корекция - да бъде взет процент от всички общини, а не само тези, които имат нарушения. 

Държавният бюджет до момента е разплатил около 450 млн. лв. по "Околна среда" и двете спрени оси на ОП "Регионално развитие". Възстановяването на плащанията от страна на Комисията ще има положителен ефект върху държавния бюджет, коментира Илияна Цанова.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.