Депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по културата и медиите в парламента Вежди Рашидов поиска 9% ДДС не само върху книгите, но и върху периодичните издания - вестници и списания. Но малко след това е размислил. Това става ясно от внесените между първо и второ четене предложения за помени в Закона на ДДС, с които ставката на данъка за заведения и за книги става 9 на сто - каквато е и сега за хотелиерството. Срокът за предложения изтече в 18 ч на 29 май. По правилник е възможно предложения да се правят и устно по време на разглеждането на законопроекта в комисии и в залата.

Рашидов е поискал по-нисък ДДС за вестници с мотив: "Това е от стратегическа важност за медийния сектор, както и антикризисна мярка за цялата икономика. Ефектът от нея надхвърля няколко милиона лева на година данъчни постъпления в повече в бюджета. Обективната информация е духовна храна, а в момент на криза обществото има нужда от нея. Ролята на бързата и достоверна информация по време на пандемията COVID-19 е от решаващо значение за нацията."

Точно 2 часа, след като е депозирал идеята си в Народното събрание обаче, депутатът я е оттеглил - в самия край на работния ден в петък. Мотиви към оттеглянето няма. 

За по-нисък ДДС върху всички печатни издания се говори от години, но до момента мярката никога не е приемана. Засега остава идеята с 9% ДДС да е само доставката на книги и учебници - в хартиен и в електронен формат. По начина, по който към момента е предложен текстът за промяна в закона, това на практика значи, че се облекчава косвения данък само за крайния продукт, но не и за издателския процес - нещо, за което от БСП предупредиха при първото четене на законопроекта преди седмица. Идеята за 9% ДДС за книгите този път бе анонсирана от премиера Бойко Борисов, но преди година това бе идея на ДПС. Тогава не се прие.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" пък имат и предложения за уточняване на текста за по-ниската ставка за заведенията. От управляващата партия искат изрично да се запише, че 9-те процента ДДС няма да важат за предлагане на бира, вино и спиртни напитки - тоест за тях данъкът остава 20 на сто. От НФСБ на Валери Симеонов пък искат изключение да са само спиртните напитки - тоест високоградусовият алкохол. Кое от двете мнения ще надделее ще стане ясно при разглеждането на законопроекта на второ четене в следващите дни. 

От партията на Бойко Борисов са включили в предложенията и исканите от "патриотите" държавни ваучери за почивка за хората на първа линия в битката срещу  COVID-19. Те ще са на стойност 210 лв., ще важат за 7 дни почивка, като с приоритет ще е използването им в държавни почивни бази - според проекта на ГЕРБ. От НФСБ обаче настояват в схемата с ваучерите да бъдат допуснати и частните места за настаняване. 

От ДПС продължават да настояват за 9% ДДС за някои детски стоки - като храни и пелени. 

Социалистите пък пак са внесли текстовете, с които се иска по-нисък данък за лекарства, които се плащат от НЗОК, за диетични храни и такива от първа необходимост като месо, яйца, мляко, брашно. 

Управляващите планират още в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване да се запише, че до края на годината средства от фонд "Безработица" ще могат да се ползват за запазване на заетост по правила, приети от Министерския съвет. В момента това е факт по силата на "извънредния закон" заради пандемията и така се обезпечават парите по схемата 60/40, за която бе отпуснат ресурс от 1 млрд. лв. До момента обаче много малка част от средствата е използван, тъй като бизнесът не се възползва масово от този вид помощ.