Списание "Форбс" публикува годишната си класация на най-богатите спортисти и тя за първи път в историята се оглавява от тенисист - Роджър Федерер. Приходите на 38-годишния швейцарец се изчисляват на 106,3 милиона долара преди данъците. Огромна част от тези пари - 100 млн., ветеранът е генерирал от спонсорски, рекламни договори и инвестиции.

Федерер е изпреварил с много малко Кристиано Роналдо - 104,6 млн. Трети е Лео Меси - 103,6, а четвърти друг футболист - Неймар, с 95 млн. Топ 5 оформя баскетболистът Леброн Джеймс - 88 млн.

В листата фигурират 52-ма спортисти, всичките действащи. Преобладават звезди от американските колективни спортове. 

Тайгър Уудс е осми с 63 милиона. Най-предно подреденият боксьор е Тайсън Фюри - 57 млн., и 11-о място. Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън пък е 13-и с 54 млн.

Новак Джокович е изкарал 44 млн., които му отреждат 23-та позиция, а малко зад него е Рафаел Надал с 40 млн. 

В класацията личат и дами. Според "Форбс" най-забогатялата спортистка за годината е Наоми Осака - 37 млн. Тя за първи път изпреварва Серина Уилямс - 36 млн.

Как Роджър Федерер се оказа най-отгоре при най-богатите спортисти на 38? Това не е изненада. В края на кариерата си Маестрото печели най-много.

В началото на тази година "Бизнес инсайдър" прогнозира, че през декември 2020-а той ще влезе в клуба на спортистите милиардери, в който засега членовете са само трима - Майкъл Джордан, Флойд Мейуедър и Тайгър Уудс. Първите двама са се отказали. 

Близо до този клуб са също Роналдо и Леброн Джеймс.

Нищо чудно Федерер да бъде определен като милиардер в края на годината - независимо от пандемията. Ако нещо му попречи, ще е само тя, но явно е въпрос на време. Според медии като tennis.com, в следващите няколко години Роджър ще прибере около $200 милиона от договори, които са актуални и в момента с фирми като Credit Suisse, Mercedes-Benz и Rolex.

Също с японския производител на екипировка Uniqlo, с който шампионът сключи контракт за 10 г. през 2018-а на стойност $300 милиона. Мнозина се изненадаха, че носителят на 20 титли от Големия шлем заряза Nike, но се оказа, че условията на азиатците са по-добри. 

Ето някои факти от бизнес кариерата на един от най-популярните спортисти в света:

* Беше рекламно лице на Maurice Lacroix, но Rolex го "открадна" с много по-щедри финансови условия. Твърди се, че те възлизат на 15 милиона.

* През 2007 г. Федерер се споразумява с Gillette. 

* На следващата година един от най-харизматичните спортисти влиза в звездния отбор на Nike. Договорът е за 10 г. на стойност $120 млн. Изтече през март 2018 г.

* 300 милиона за 10 лета от 2018-а. На толкова се изчислява контрактът с Uniqlo. На "Уимбълдън" същата година Федерер заяви, че преговорите са продължили дълго време, още докато е бил обвързан с Nike.

* Федерер сключва 10-годишен договор и с Credit Suisse през 2009-а. Според неофициална информация той му е донесъл около $20 милиона досега.

* Бившият №1 в света от 2008 г. си партнира с Mercedes. Поднови контракта през 2018 г. Той му носи по 5 млн. на година. И по някой и друг автомобил на марката - каквото си избере от новите модели.

* Федерер е посланик на шампанското Moët & Chandon. През 2018 г. марката пусна в продажба 20 бутилки, всяка на стойност 23 хиляди долара по случай 20 г. на аса в професионалния тенис. Приходите отидоха за Фондация "Роджър Федерер". 

* Швейцарецът е известен филантроп. През 2003 г. той основа фондацията си. До края на 2018 г. е отделил над 40 млн. за различни каузи, свързани най-вече с деца в нужда. Тази година преведе средства за бедствието с пожарите в Австралия. Включи се и в инициативи с Джокович и Надал за подпомагане на нискоразредни тенисисти, които ще пострадат много от това, че не се играе вече от няколко месеца - поне до края на юли.

* Роджър Федерер живее в модерна къща на брега на Цюрихското езеро, завършена през 2014 г. Стойността й се изчислява на $8,1 млн.

* През 2018 г. Федерер заяви в интервю в родината си, че е закупил автобус от 60-те години. Иска да го ремонтира основно и пригоди за дълги пътувания из Европа със семейството си, когато кариерата му приключи.