Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ЕС изразява тревога от стъпките, предприети от Китай срещу Хонконг.

Това се казва в изявление от името на ЕС на върховния представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. То бе разпространено след днешния Съвет „Външни работи“.

Изявлението е по повод приетие вчера от Китай закон. Той на практика слага край на автономията на Хонконг и на принципа „една страна – две системи“, договорен между Пекин и Лондон още през 1984 г.

„Това решение поставя още повече под съмнение волята на Китай да изпълнява межгдународните си ангажименти“, изтъква Борел.

ЕС обаче не вижда необходимост да налага санкции срещу Китай заради Хонконг, каза дипломат № 1 на Съюза след края на днешния Съвет. Този въпрос е бил поставен само от една държава, но името й не бе споменато.

„Не можем да сложим в една кутия отношенията ни с Китай във всички сфери. Те са и със съперник, и с приятел. Не можем да разрешим проблемите с климата без сътрудничество с Китай. Имаме общ подход и много общи аспекти на нашите политически и икономически отношения. Китай е голяма световна сила и отношенията ни трябва да са като с такава“, обобщи Борел.

Но допълни, че въпросът с човешките права не трябва да бъде подминаван в диалога.

Външните министри приеха и заключения за Афганистан. Те обвързаха политическата и финансовата подкрепа с гаранциите, че се спазват и насърчават принципите на основаните на демократичните ценности и принципи.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.