Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Страните, които искат да се възползват от инструмента фонда „ЕС от следващо поколение“, ще трябва да изготвят национални планове за възстановяване и устойчивост.

Това заяви днес изпълнителният зам.-председател на Еврокомисията Валдис Домбровскис. Заедно с еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони той представи Механизма за възстановяване и устойчивост. Той ще бъде включен в Европейския семестър и е част от Плана за възстановяване на ЕС на стойност 750 милиарда евро, предложен вчера от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Страните, желаещи помощ, могат да представят плановете си всяка година до 2024 г. през април заедно с програмите за национални реформи. Но това може да става и през октомври предишната година заедно с проектоплановете за бюджета. След това тези планове ще бъдат оценявани от ЕК. И тук идва ключовата връзка с Европейския семестър.

„Когато представя националния си план, всяка страна ще трябва да обясни какъв е неговият принос за постигане на приоритетите, заложени в Европейския семестър. Това ще даде гаранции, че разходите имат правилни цели и са използвани добре. Това означава също, че приоритетите на ЕС трябва да са претворени в резултати във всяка страна членка“, изтъкна изпълнителният зам.-председател.

Всяка страна трябва да поеме политически ангажимент за осъществяването на реформите, както винаги е било при Европейския семестър. Той обхваща икономическите и социалните предизвикателства, което ще бъде заложено и в новия инструмент. Страните ще трябва да намират решение според спецификата си.

Механизмът ще работи за всички. И целта му ще бъде не само да подпомогне най-пострадалите, но и да не допусне увеличаването на неравенството между отделните страни, изтъкна Валдис Домбровскис. При разпределението на парите например ще бъдат взети предвид и критерии като процента на безработицата.

Помощите ще бъдат отпускани на траншове. Това ще става в съответствие с напредъка на всяка страна в прилагането на заявените от самата нея в националния й план реформи и инвестиционни проекти.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.