Икономиката на страните от еврозоната ще се срине с между 8% и 12%, каквито бяха първоначалните най-мрачни прогнози на Европейската централна банка. Това заяви директорът на банката Кристин Лагард по време на видеоконференция за въпроси и отговори, целта на която беше да запознае младите хора в ЕС с политиките на ЕЦБ и последиците от кризата. 

Думите й от днес идват след като вчера доклад на ЕЦБ изтече в медийното пространство и от него се разбра, че централната банка на еврозоната вижда реална опасност от разпад на общоността. Според написаното това може да стане, ко страните с най-слаби публични финанси от общата валута се окажат неспособни да обслужват натрупаните си през коронакризата дългове и пазарите оценят като недостатъчна подкрепата, която тези страни получават от ЕС. 

Днес Лагард обясни, че финалните прогнози ще станат ясни до дни, но при всички положения еврозоната не е успяла да избяга от тежката рецесия и тя ще се случи по негативен за групата сценарий. 

Пак днес пък стана ясно, че Европейската комисия е предложила план за възстановяване на икономиката от кризата с коронавируса на стойност от 750 млрд. евро, според източници на ДПА. Сумата надхвърля с 250 млрд. евро предложението на Германия и Франция, а парите ще бъдат осигурени чрез общ дълг на страните-членки. Всяка страна ще даде повече към своя годишен членски внос, а тези допълните средства ще играят ролята на гаранции към кредиторите. Схемата обаче не включва обединение на дълговете на страните. 

Въпреки негативните числа, според Лагард и нейният заместник Луи де Гиндос - политическите мерки за борба с кризата са дали резултат, а рецесията без тях щяла да бъде в пъти по-силна. И двамата обаче признават, че рентабилността на банките трябва да бъде преразгледана, за да гарантира, че системите ще издържат. 

До момента всички експерти казват, че банковите системи на континента са далеч по-подготвени от кризата през 2009 година. Отделно ЕЦБ направи няколко крачки, които ще ганратират ликвидност в критичните времена, като например препоръката от въздържане от изплащане на дивиденти и обратно изкупуване на акции.