Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

През последните 4-5 седмици, дори повече, практически целият живот течеше по различен, необичаен сценарий. И цялото ми семейство седеше вкъщи, бяхме взели всички предпазни мерки. Аз продължавах да ходя на работа, но тя съвсем бегло напомняше на себе си - минимални контакти, редовни тестове...Разбира се, имах чувството, че всички предприети мерки и специален режим ще помогнат да избегна тази съдба.

Но въпреки това... когато излезе положителният резултат, първо бе чувството на досада. Второ - надеждата, че при мен ще мине по лекия безсимптомен сценарий. Трето - вероятно чувството страх. Ами ако не мине по лек сценарий? Разбира се, страхът и за близките. Ние сме голямо семейство, много хора живеем на едно място. И първата мисъл бе - какво ще правим, ако всички се разболеем?

Изпитвате смесени чувства в този момент.

После настъпват ограниченията. Много пъти ме питаха - дали работят? Разбира се, че работят. Всеки мислещ човек разбира колко опасен е този вирус за здравето и колко смъртоносен може да бъде. Затова тук по-важни са самоограниченията, а не външно наложените. 

В национален мащаб, разбира се, тези решения не бяха лесни. Но в същото време, както каза Путин, "няма нужда от интуиция". И видяхме, че той изобщо не действа "интуитивно", а се ръководи от мнението на експерти, учени и специализирани катедри. Всички тези решения се основаваха на абсолютно трезвен научен подход. И начинът, по който се развива ситуацията, доказва правотата на тези решения.

Какво да кажем за уроците, които може да се извлекат от всичко това. Натрупахме опит в борбата с пандемията. В крайна сметка никой от нас в живота си не се е сблъсквал с подобно нещо. И сега вече знаем как да се държим и какво да правим при пандемия.

Да, по всяко време по света има различни заплахи, с които трябва да се борим. Има го усещането, че в допълнение към тях трябва да се борим и с това. Разбира се, не е необходимо по някакъв начин да се преувеличава ефектът от пандемията. Но трябва да се даде трезва оценка. И да разбера, че всичко минава - и това ще мине.

Що се отнася до личните ми изводи, ще кажа това: маска по време на пандемия - да. Когато пандемията премине - не.

---

Коментарът на говорителя на руското президентство Дмитрий Песков е публикуван в ТАСС. Преводът е на Клуб Z.

Песков бе хоспитализиран на 12 май и бе изписан от болницата на 25 май.

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

" ... по-важни са

" ... по-важни са самоограниченията, а не външно наложените. ..."
Барми Цва's picture
Барми Цва
Барми Цва

Ограничения спазват, хората,

Ограничения спазват, хората, които имат съзнание за това. Не може да разчиташ на такова в 80% от случаите. Подобно е и със законите, някой ги спазват поради лични убеждения, а други - защото ги е страх от последствията.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.