Великобритания промени решението си за ползване на технологиите на китайската компания Huawei за изграждане на 5G мрежите, съобщи Gizmodo.

 

Досега Обединеното кралство имаше намерение да ползва поне отчасти хардуер на техногиганта, обвинен в близки връзки с властите в комунистически Китай. Последно премиерът Борис Джонсън бе обявил план да се ползват нечувствителна и периферна техника, или около 35% от нужната по мрежата.

Сега обаче Джонсън смята, че трябва да се разработи план, с който намесата на Huawei в 5G мрежата на Великобритания да е нулева до 2023 г.

Казусът с Huawei е част от икономическата война между Китай и САЩ. Американците призовават вече от години европейските си съюзници да не ползват техника от Huawei, тъй като в нея може да има скрити "задни вратички", които да се ползват за пълно следене на мобилния трафик в мрежата от следващо поколение. Повечето страни от ЕС обаче нямат намерения да послушат САЩ.

Според източници на британския "Телеграф", много от съпартийците на Джонсън сред консерваторите имат все по-малко доверие на Китай, особено след непрозрачното третиране на пандемията от коронавирус от страна на управляващите Поднебесната империя.