Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Дългоочакваният финал на втора инстанция на делото за подкупа в "Младост" така и не се състоя днес.

Защитата на тримата подсъдими очаквано отправи куп искания, като съдията Георги Ушев не прие доста от тях. Прокуратурата пък откровено обяви, че се опитват да шиканират процеса и да не се стигне до финални пледоарии.

Съдът прие искането на Биляна Петрова и се изслушаха пет аудиозаписа от среща в столично заведение, за които тя твърди, че са невярно свалени на хартиен носител. Петрова имаше забележки към представени СРС-та, защото смята, че на места, на които обвинението твърди, че е тя, не бил нейният глас.

Така нещата отидоха на нова гласова експертиза, за която е даден 30-дневен срок. От тримата подсъдими ще трябва отново да се вземе аудиозапис на глас за сравнение.

Така делото се отложи въпреки очакванията. Интересно е, че въпреки първоначално обявеното положение - че процесът няма да се излъчва, после Съдийската колегия на ВСС прие, че репортери може да бъдат допускани - донякъде и неколцина, и накрая 10-ина журналисти гледаха съдебната сага.

Това стана в чисто новата зала 10 на спецсъда.

Иначе съподсъдимата с Десислава Иванчева - Биляна Петрова, съобщи днес, че е открила още 10 уязвимости на "системата за случаен подбор" (всъщност - Централизирана система за случайно разпределение на делата, б.р.).

Тя направи изявлението си на влизане на заседанието на Апелативния спецсъд, където с Иванчева и Петко Дюлгеров очакваха развръзка на втора инстанция. Забележката й към системата, която в момента е атакувана и от прокуратурата, явно бе заради избора на съдия Георги Ушев, когото те смятат за предубеден и са сигурни, че ще ги осъди и на апелативна инстанция. Петрова обеща разкрития след делото.

Бившата кметица на "Младост" пък обяви на влизане, че липсват доказателства от томовете по делото.

Същевременно Иванчева и Петрова са организирали и петиция, адресирана до Европейската комисия, за независимо разследване на техния случай.

Самата Иванчева написа в един от фейсбук профилите си:

"Днес отново ще бъдем осъдени на втора инстанция. Ако е късмет, ще се потвърдят присъдите ни от първа инстанция от съдия Хинов. Ако нямаме късмет, ако е разпоредено, ще ни добавят още години."

Делото остана за 3 юли от 10 ч.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.