„Искаме да създадем временно ограничен паричен фонд с размер от 500 милиарда евро, който да е предназначен за най-тежко засегнатите от пандемията региони в ЕС“, обяви германската канцлерка Ангела Меркел днес на пресконференция след видеосреща с френския президент Емануел Макрон.

Тъй като болестта се развива по различен начин в различните членки на общността, под опасност е единството на ЕС, ако не разрешим най-тежките проблеми бързо, посочи още тя.

Целта ни е Европа да излезе по-силна и по-единна от тази криза, заяви още канцлерката. Френският президент Макрон заяви, че това е значителен етап, който ще помогне на най-тежко засегнатите браншове и региони.

Преди това обаче Берлин и Париж ще се допитат до останалите европейски членки и ще им предложат съвместно взимане на заем от финансовите пазари.

От капиталовите пазари ще бъдат заети 500 милиарда и ще бъдат разпределени към страните в криза в рамките на бюджета на ЕС през следващите години.

Те ще са безвъзмездна помощ, а не кредит. Сумата ще бъде върната от общия бюджет в следващите 20 години.

За да стане това обаче, трябва всички 27 страни да гласуват единодушно. Ще се наложи страните-членки да вдигнат горната граница на собствените средства за бюджета за срок от две до три години. Тези пари няма да се дължат веднага, а ще се използват по-скоро за по-изгодно заемане на пари от капиталовите пазари. Дали това ще бъде прието от всички членки е все още под въпрос. С тези пари няма да се финансират цели бюджети на страни членки, а само отделни проекти.

Фон дер Лайен: Планът следва посоката на Брюксел

Председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен приветства предложението на Франция и Германия в специално изявление.

Тя изтъква, че то признава обхвата и степента на икономическото предизикателство, пред което е изправена Европа, и основателно поставя фокуса върху необходимостта да се работи за разрешение, в чиято сърцевина е бюджетът на ЕС. Планът на Меркел и Макрон следва посоката на предложението, върху което ЕК работи и което ще вземе предвид гледните точки на всички страни членки и на Европарламента.

Комисията е убедена, че стратегията за икономическо възстановяване трябва да се основава върху три различни стълба, които действат заедно:

• Незабавните мерки, които бяха предприети от страните членки в подкрепа на икономиката, под формата най-вече на гъвкавата рамка за държавна помощ и задействането на предпазната клауза на Пакта за стабилност и растеж (ПСР), както и подкрепата, осигурена от Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ);

• Заеми от 540 милиарда евро  под различни форми, които са сърцевината на отговора на Еврогрупата, включително програмата SURE на Еврокомисията за временна заетост;

• Многогодишната финансова рамка (МФР) начело с Инструмента за възстановяване, който ЕК ще одобри на 27 май.