Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В противоречие сам със себе си относно т.нар. държавни бензиностанции влезе министърът на икономиката Емил Караниколов. Пред Нова тв той обяви, че стратегията е обектите да са в големите областни градове. Но можело и в малките, където липсвали бензиностанции и конкуренция. С други думи - въпросните държавни колонки може да са навсякъде. Проблеми с качеството на горивата у нас нямало, заяви още Караниколов. И в същото време: "на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни".

Караниколов даде интервю за Нова тв в опит да обясни лансираната през миналата седмица от правителството нова идея - държавата да влезе на пазара с горивата на дребно. Очаква се днес да бъде представена и законовата уредба за бъдещата Държавна петролна компания, чието създаване вече събуди протести в частния бизнес.

Целта на Държавната петролна компания е тя да е коректен партньор и коректен играч в сектора. Идеята е през тази държавна компания обществото да получава по-бърза и правилна информация относно количеството и качеството на петрола - заяви днес Караниколов.

"През годините много често се е случвало, когато цената на горивата се вдига, автоматично много бързо и в България се повишава. Респективно обаче, когато пада – имаме около 14 дни до един месец срок, в който стойността се понижава. Считаме, че това не е толкова рационално. Сигурни сме, че тази компания ще дава по-ясна картина", допълни той.

Което за пореден път не отговаря на въпроса: ако държавата счита, че има проблем при цените у нас, защо и редките проверки не са показвали такъв.

Той допълни, че в държавните бензиностанции ще има стандарт за качество, който се надявал оттук нататък да се съблюдава и от всички.

"Към момента проблем с качеството на горивата няма. Постоянно се извършват проверки", посочи Караниколов.

И в същото време заяви:

"Но знаете, че на определени етапи по-малки играчи често създават проблеми на автомобилите ни." 

Визията на държавата е бензиностанциите да се разположат в големите областни центрове, за да бъдат балансьор в градовете - даде заявка още той.

Обаче: "Считаме обаче, че те трябва да се изградят и на локации, където липсват такива или съответно няма конкуренция." (в събота премиерът Бойко Борисов говореше също за областните градове - 28 на брой, но за примерно 100 държавни бензиностанции - б.р.)

Караниколов беше обяви още, че държавата ще спазва всички пазарни принципи и ще бъде лоялен конкурент.

"Никой в пазарна икономика не бяга от конкурент, който спазва правилата. Мисля, че малките производители ще имат изключителен интерес държавата да влезе в този сектор. През това дружество ще гарантираме и количествата резерв", допълни той.

Ключови думи

Коментари

Мдааа,

след като десетки години държавата наливаше десетки милиони в Лукойл уж за да държи на склад "държавния резерв" от вън ни натиснаха и..... ще правим държавна компания ,която да държи "резерва"! Ех какви пари ще се източат пак!!!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.