Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Сравнението между Крим и Западния бряг на река Йордан е неоснователно.

Така отговори днес на журналистически въпрос върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Той говори след видеоконференция с външните министри на страните членки.

„Понякога в сравненията няма кой знае каква логика. Анексията на Крим бе в нарушение на международното право, а ние твърдим, че то трябва да се спазва навсякъде. Крим бе част от суверенна страна, която пък е част от международната общност“, каза Борел.

Въпросът бе зададен заради обявеното от новото коалиционно правителство на Израел намерение за анексия на еврейски селища на Западния бряг.

Освен Близкия изток бяха обсъдени и действията на ЕС за репатрирането на негови граждани, блокирани в трети страни заради коронавируса. Борел обяви за завършена операцията по прибирането на хората, като изтъкна, че до този моментт са репатрирани над 600 000 души. Още само 10 000 граждани на страни членки очакват да се приберат по родните им места. Според Борел успехът е безпрецедентен и е резултат от работата на специално създадената Работна група за консулска координация.

Външните министри от ЕС подкрепиха Кипър и Гърция в нарочна декларация за Източното Средиземноморие, допълни дипломат номер 1 на Европа. Тя е ясно послание към Турция във връзка с незаконните според ЕС сондажи в района. Причина е намерението на Анкара да изпрати специален кораб за сондажи в ексклузивната икономическа зона на Острова на Афродита.

На 13 юни Евросъюзът организира четвъртата конференция, посветена на бъдещето на Сирия. Тя ще се състои във видеоформат поради пандемията.

А на 26 май ЕС съвместно с Испания ще бъде домакин на донорска конференция за Венецуела. Целта е да бъдат набрани средства за подпомагане на страните от Югна Америка, приели бежанци от Боливарианската република. Броят им е безпрецедентен – 5,5 милиона души.

Коментари

 's picture

Petyo9

За п-в Крим е ясно.

Всичко е точно така както го казва г-н Жозеп Борел. Но какво е различното при анексирането на Западния бряг на река Йордан в статията не се споменава. А акцентът поставен със заглавието на статията го изисква.

Крим и Западния бряг на река Йордан

Западният бряг се състои от земите западно от река Йордан. Контролира се отчасти от Израел. Населението от 2,4 млн. души включва главно араби. На тези земи е автономната област Палестина, но тя не е призната от международната общност като суверенна държава. Живеят също и 260 000 еврейски заселници в отделни селища, има и израелски военни бази. 'Крим бе част от суверенна страна, която пък е част от международната общност“, каза Борел.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Крим два пъти е анексиран от Русия. Първата е при

управлението на Екатерина Втора.Тя и след нея започва процес на етническо прочистване и разгонване на татарите от родните им места. Част от тях са преселени в днешна Добруджа. Погрешно ги считат за турци. Заселен е с руснаци, коренните татари са 10 %. След разпада на СССР, Крим влиза в пределите на независима Украйна. В днешни дни Русия колонизира българското Черноморие. Купуването на недвижима собственост от руснаци по нашето Черноморие е планирана руска политическа акция. Ако дойде ден, когато руснаците доминират по брой в Черноморието ни, Русия първо ще поиска да ги покровителства, а след време ще проведе референдум къде желаят да са руснаците. Крим не е изконна руска земя, макар, че Путин я обяви за такава. В България талантливият Стефан Данаилов, вечна му памет, от ТВ студия обяви Крим за свещенна руска земя. Такава е позицията и на БСП и на малиновци! В

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.