Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Изискване пациенти да си правят за своя сметка PCR тест за коронавирус и той да е отрицателен, за да се лекуват в болница заради друг здравословен проблем, не може да бъде условие за прием или консултация със специалист в лечебни заведения.

Уточнението дойде от Министерството на здравеопазването - "по повод множество запитвания", след като се появиха сигнали в медиите, че болници в страната са въвели подобно изискване - пациентите да се тестват и резултатът да е отрицателен, за да бъдат приети. Публикации имаше за клиниката по ревматология в столичната "Свети Иван Рилски", за "Пирогов" (там е без заплащане), ИСУЛ, старозагорската болница и др. Мотивът - предпазване от заразяване на медицински персонал, тъй като случаите започнаха да растат. Според статистиката на Националния оперативен щаб 11% от всички установени заразени с COVID-19 досега у нас са медици. 

"Всички здравноосигурени лица имат право на достъп до лечебни заведения за оказване на болнична помощ, заплащана от НЗОК, когато диагностичната и/или лечебната цел не може да бъде постигната в условията на извънболничната помощ. Гражданите имат право да изберат лечебно заведение, сключило договор с НЗОК за оказване на съответната болнична помощ, на територията на цялата страна. Приемът за диагностика и лечение (в т.ч. и оперативно) в болнични условия се осъществява въз основа на здравословното състояние и свързаните с него индикации за болнично лечение и не трябва да бъде възпрепятстван от въвеждане на други предварителни условия.

Извън това, по време на хоспитализацията лечебните заведения са задължени стриктно да спазват мерките по превенция и контрол на инфекциите, свързани с медицинското обслужване, обясниха от Министерството на здравеопазването в отговор.

От МЗ припомнят, че с  влезлите в сила от 24 април изменения в Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, НЗОК заплаща дейността по диагностика на COVID-19 чрез извършването на високоспециализирано изследване „Полимеразна верижна реакция (PCR) за доказване на COVID-19“. 

Оттам заявяват, че подадени сигнали от пациенти за подобни практики не са постъпвали.  И добавят:

Министерството на здравеопазването се обръща към всички български граждани с апел своевременно да подават сигнали в случаи на отказ от страна на лечебните заведения за диагностика или лечение без PCR тест. По всички сигнали за нарушение ще бъдат извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.