Локализиране на лечението на пациенти с коронавирусна инфекция в няколко центъра в София, както и обособяването на няколко реанимационни центъра - това предложение е направил директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов, съобщи в четвъртък самият той след среща на ръководителите на столични болници.

Според Балтов така ще се облекчи много медицинският персонал, който е ангажиран в лечение на некоронавирусни пациенти, и ще се намали рискът от инфекция.

Предложението предстояло да се обсъжда се разбра от думите на Балтов. Пред двата месеца на извънредно положение Националният оперативен щаб на въпроси многократно е отхвърлял възможността за такъв тип обособени места за лечение на болни с COVID-19.

Балтов, която е начело на столичната болница с най-много заразени с коронавирусна инфекция медици, днес обясни, че България е в златната среда по инфектиран медицински персонал. 

Като онагледи твърдението си с данни на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията, според които средният процент за Европа на заразени медици бил 13,6 на сто, а у нас бил малко над 11 на сто. Балтов няколко пъти посочи как в Ирландия имало 29,9 на сто лекари, сестри и др. медицински специалисти с коронавирусна инфекция.

"И за мое лично съжаление, явно в "Пирогов" не сме се справили достатъчно добре, след като сме болницата с най-много заразен персонал. но не всичко е само до лични предпазни средства. Никога няма 100-процентова защита от зараза", добави Балтов.

От два дни в "Пирогов" са започнали да правят PCR тестове на пациентите, които постъпват на лечение в болницата. Те се поемат от лечебното заведение.

В спешната болница има над 50 случая на заразен персонал.

Според директора на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев заплащане за тестове за коронавирус от пациенти, които влизат за болнично лечение на други заболявания, не може да се изисква.