91 на сто от родителите искат допълнителен платен отпуск, ако детските градини не отворят седмица след края на извънредното положение.

Синдикат „Образование“ пусна анкета за нагласите на учители и родители за рестарт на детски градини и ясли във връзка с края на извънредното положение. Преобладаващият отговор от учители и родители е, че детските градини и яслите трябва да започнат работа на 1-ви юни при спазване на мерките, въведени от здравните власти. 

55% от запитаните родители към настоящия момент изразяват готовност да пуснат децата си на детска градина. 56% от детските учители са готови в момента да започнат работа в редовна учебна среда. На проведена в МОН среща е обсъдено дали градините да не отворят почасово за отделни деца, така че да се избягва струпване на големи групи малчугани, или да отворят само за онези родители, които докажат, че няма кой да гледа детето им, но второто е било прието като дискриминационно. Ще бъде проведена още една среща, в която ще участват и представители на Министерство на здравеопазването, преди да се вземе окончателнсо решение.

По информация на МОН 70% от детските градини в момента работят в дистанционен режим, като редица общини са предоставили възможност на детските учители да работят в реална среда без деца в методическа подготовка за рестарт на предучилищната система. 75% от анкетираните учители са изразили готовност и желание от утрешния ден да работят, като оказват методическа подготовка, без да работят с деца. Това обаче не решава проблема на родителите, които губят и последните си платени отпуски и няма как да останат повече у дома след края на извънредното положение, а децата са прекалено малки, за да бъдат обучавани онлайн.

Пак според анкетата, 69% от анкетираните учители са визирали необходимост, в случай че не заработят дистанционно или в режим на методическа подготовка, да им бъде предоставен един месец допълнителен платен отпуск.  Синдикатът призова да не се допускат уволнения на учители.