Само 4,4 процента от населението на Франция (или 2,8 милиона души) са се заразили с новия коронавирус - много повече, отколкото според официалната статистика, но значително по-малко от равнището за постигане на т.нар. "стаден имунитет", показва изследване на научния институт "Пастьор", цитирано от Ройтерс.
В изследването, публикувано вчера в сп. "Сайънс", се посочва, че процентът на заразените в най-силно засегнатите райони - Източна Франция и района на Париж - е средно между 9 и 10 на сто.
Около 65 процента от населението трябва да бъде имунизирано, ако искаме да контролираме пандемията единствено чрез имунитета, се казва в изследването.
Стадният имунитет е ситуация, при която достатъчно хора от населението развиват имунитет срещу дадена зараза, за да може ефективно да се спре разпространението на съответната болест.
Процентът на заразените е измерен от института "Пастьор" на 11 май, когато Франция започна да облекчава почти двумесечните карантинни мерки.

"Нашите резултати показват, че без ваксина стадният имунитет сам по себе си няма да е достатъчен да се избегне втора вълна след премахване на ограничителните мерки. Поради това мерките за ефективен контрол трябва да бъдат запазени и след 11 май", отбелязват изследователите.

Броят на смъртните случаи, свързани с вируса, във Франция вчера достигна 27 074, а официалното число на заразените - 177 700.
Институтът "Пастьор" посочи също, че въведеният на 17 март режим на самоизолация е допринесъл за драстично намаляване на степента на възпроизвеждане на коронвируса (число, показващо на колко души заразен човек може да предаде вируса). За 55 дни тя е спаднала от 2,9 на 0,67 души.
Вчера беше огласено и испанско изследване със сходни резултати. То сочи, че около 5 процента от населението на Испания се е заразило със заболяването и в страната, която също постепенно излиза от ограничителен режим, не е налице стаден имунитет.

БТА