Европа ще излезе от кризата с коронавируса до няколко месеца, прогнозира днес еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Главен фактор за това е напредъкът в разработката на лекарства и ваксини, каза той в интервю за Europe 1.

"Налице е научен напредък, на път сме да бъдат открити медикаменти, които ще позволят да започнем да лекуваме по много по-научен, отколкото емпиричен начин тази болест и защото ще има ваксина", каза той. "Следователно, да, ще излезем [от сегашното положение], трябват няколко месеца, трябва да преминем през тези няколко месеца."

Френската фармацевтична компания "Санофи", която разработва ваксина, каза вчера пред Блумбърг, че първите количества от нея ще бъдат за САЩ, защото те първи са инвестирали в рисковата ѝ разработка. Днес шефът на френския филиал на "Санофи" опроверга това, казвайки, че когато бъде открита, ваксината ще стане веднага общодостъпна и че предизвикателството е как да се организира веднага производството ѝ в нужните количества.

Ваксина срещу новия коронавирус може да бъде одобрена най-рано през 2021 г., заяви днес Европейската агенция за лекарствата, цитирана от Ройтерс.

Агенцията, която е в контакт с 33-ма разработчици на ваксина, прави всичко възможно за ускоряването на процеса, но се отнася скептично към твърденията, че ще има готова ваксина до септември, заяви директорът на отдела й за ваксините Марко Кавалери.

Кавалери изключи възможността да бъде пропуснат третия етап на тестванията на евентуална ваксина, тъй като само така може да е сигурно, че тя ще бъде безопасна и ефективна.

Европейската агенция за лекарствата заяви също така, че проучва 115 възможни терапии на коронавируса.

Бретон говорѝ за възстановяването на туристическия сектор в Европа, който е най-тежко засегнат от ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Това "ще зависи от всички нас", каза той.

 
Вчера Европейската комисия обяви серия от препоръки към националните власти за това как да пристъпят към отварянето на вътрешните граници в ЕС и да възобновят свободата на движение.