Депутати от ГЕРБ и БСП изразиха принципна подкрепа за идеята да се намери чужда фирма, която да разследва и евентуално да разкрие възможно по-голяма част от онези 4,2 млрд. лв., които липсват в Корпоративна търговска банка (КТБ). За тази инициатива разказа преди дни пред Клуб Z депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров.

"Бих подкрепил всяка идея, която би върнала парите от КТБ", каза пред наш репортер Румен Гечев (БСП).

Той обаче уточни, че е скептичен за това доколко една чужда компания би могла да свърши подобна работа. Според Гечев парите са източени от банката чрез много сложни схеми, които е трудно да бъдат проследени.

"Принципно подкрепям всяка идея, която цели връщането на парите от КТБ", каза пред Клуб Z и новоизбраният зам.-шеф на Народното събрание Димитър Главчев (ГЕРБ).

Според него обаче е много важен въпросът за баланса - колко ще струва наемането на подобна фирма, колко пари тя ще успее да възстанови и т.н.

"Има много "ако" и трябва да се гледат всички подробности", обобщи Главчев.

Идеята на Димитров е да се направят промени в законодателството и да се позволи на Фонда за гарантиране на влоговете да наеме чуждестранна фирма, която да проследи пътя на раздадените от КТБ кредити. Тази компания ще има две задачи - да върне възможно най-голяма част от изчезналите финанси и да предостави списък на всички лица, които по един или друг начин са свързани с източването на банката.

Според Димитров подобни фирми са свършили много добра работа в САЩ и Кипър. Той обясни, че фирмата трябва да е чужда, за да не е зависима от местни големи играчи. Вицепремиерът Екатерина Захариева също се изказа в подкрепа на подобна идея.