Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китайското правителство активно промотира традиционната китайска медицина (ТКМ) за лечение на COVID-19. Висши държавни служители и държавни медии настояват тя да се прилага за облекчаване на симптомите на COVID-19 и за намаляване на смъртните случаи.

Китайски лекове се изпращат дори в други държави като международна помощ, включително в Иран и Италия. Но учени извън Китай твърдят, че е опасно да се прилагат терапии, които все още не са доказали своята безопасност и ефективност, пише журналистът Дейвид Сайроноски в Nature.com.

Той обяснява, че TКM се основава на теорията за енергията Чи, „за която се казва, че е жизнената енергия, която помага на тялото да е здраво“. И според Джан Боли, президент на Университета по традиционна китайска медицина в Тиендзин и член на националния екип за борба със SARS-Co-V-2, тежките случаи могат да се дължат на „вредна влага”, която може да доведе до застой на енергията Чи.

Джан Боли - в центъра на епидемията

А какво съобщава Science and Technology Daily in Chinese за Джан Боли? Той е 72-годишен учен, който прекарва повече от два месеца в Ухан, за да изследва действието на TКM върху болни от COVID-19.

Заедно с още 208 експерти прилага холистично решение за лечение на 564 пациенти в леко и средно тежко състояние в една от болниците в Ухан. В лечението са включени отвара от Qingfei Paidu и рецептата Xuanfeibaidu, терапия с тай чи, бадунянин и акупунктура. Впоследствие екипът отчита, че нито един от пациентите не се разболява тежко. Според данните на СЗО средно 6-10% от всички установени заразени с коронавируса се разболяват тежко. Важно е да се отбележи, че 500 души в конкретна болница не са представителна извадка.

Схемата за лечение веднага е приложена в 90% от болниците в Ухан, а Джан Боли става ръководител на изследователска програма за оценка на клиничната стойност на ТКМ, комбинирана със западна медицина в превенцията и лечението на COVID-19. За да подобри обхвата на изследванията и да позволи своевременното публикуване на данни, неговият екип разработва специална система за събиране и анализ на клиничните данни за COVID-19.

Джан Боли споделя пред Science and Technology Daily, че много чуждестранни организации са го поканили да сподели опита на Китай в борбата с пандемията, особено по отношение на използването на TКM.

Междувременно експерти по ТКМ проучват 1000 пациенти от близо 20 болници в цялата страна и стигат до извода, че според терминологията на TКМ COVID-19 може да се разглежда като "заболяване, причинено от вредна влажност".

Китайското здравно министерство препоръчва силно ТКМ

„Традиционната китайска медицина играе критична роля в превенцията, лечението и рехабилитацията на новата коронавирусна пневмония. Официалните данни показват, че 91,6% от пациентите в провинция Хубей и 92,4% от пациентите в цялата страна са били лекувани с ТКМ“, пише Chinadaily.com.

Лекарства от TКM са препоръчани за лечение за COVID-19 от китайското здравно министерство и включват няколко дузини хапчета, прахове, инжекционни терапии и рецепти за приготвяне на билкови чайове, известни като отвари. Според Държавната администрация на традиционната китайска медицина три билкови формули и три лекарства „са се доказали“ ефективни при лечение на болестта.

China Daily съобщава, че „сравнителни експерименти“ показват, че група хора с COVID-19, които са взели джинхуа кингган, билкови гранули, разработени за борба с грипа H1N1 през 2009 г., се подобряват по-бързо от тези, които не са приемали капсулите, освен това са имали отрицателни тестове минимум два дни по-рано от контролната група.

Друго сравнително проучване съобщава, че инжекциите на Xuebijing, смес от пет билкови екстракта, които трябва да "детоксикират организма и да премахнат застоя в кръвта", намаляват смъртността на пациентите с тежко заболяване с 8,8%, когато се комбинират със стандартни лекарства.

Хуанг Луки, практикуващ TКM и ръководител на Китайската академия на китайските медицински науки в Пекин, казва, че от януари провежда изпитания на други три лекарства и установява, че те са безопасни и ефективни. На уебсайта за клинични изпитвания в Китай лечението се описва просто като традиционна китайска медицина.

Според уебсайта едно лекарство има за цел да лекува симптомите на COVID-19, друго - да предпази леките случаи да не станат тежки или критични, а трето - да намали времето, необходимо на пациента да елиминира вируса (отрицателен тест). Хуанг твърди, че резултатите от изпитванията ще бъдат публикувани скоро.

Западните учени се съмняват: „Нещо“ не е задължително по-добро от нищо

Но според западни учени няма убедителни доказателства, че тези средства са ефективни срещу COVID-19. Въпреки че изпитванията са имали контролни групи, практикуващите и пациентите изглежда са били информирани кой е бил подложен на експерименталното лечение, коментира Дейвид Сайроноски в Nature.com. Двойно слепите проучвания са златният стандарт за оценка на ефикасността на лечението.

„Ако не могат да се покажат доказателства, не е етично да се продава TКM с твърдения за ефекти“, казва Дан Лархамар, клетъчен биолог от университета в Упсала в Швеция.

Вярата на хората в алтернативни лекарства е разбираема, като се има предвид, че няма съгласие за това какво „работи“ срещу COVID-19. Хората смятат, че да правиш нещо е по-добре, отколкото да не правиш нищо. Историята ни показва, че това не е вярно", споделя пред Nature.com и Пол Офит, изследовател по инфекциозни заболявания в детската болница на Филаделфия в Пенсилвания.

Например няколко „отвари“, промотирани от здравното министерство, включват билката ефедра, която съдържа стимулатора псевдоефедрин. Екстрактите от тази билка, съдържащи това вещество, са забранени в САЩ и в няколко европейски държави след поредица от смъртни случаи през 90-те години на миналия век сред онези, които са я използвали за диета или за повишаване на енергията.

„Ние имаме работа със сериозна инфекция, която изисква ефективни лечения. За TКM няма добри доказателства и следователно използването й не просто е неоправдано, но е и опасно”, казва Едзард Ернст, изследовател от Великобритания.

Ернст казва, че без ясни доказателства Китай не трябва да изпраща тези лекарства в други страни: „Въпреки че TКM е много важен продукт за износа на Китай, популяризирането му по време на пандемията „изглежда безразсъдно и опасно“.

Освен лекарства Китай праща маски, друга защитна екипировка и респиратори в много страни, включително и в САЩ.

А СЗО получи $50 млн. за борба с COVID-19

През април Китай дари още $30 млн., с което общата сума на даренията му за СЗО по време на пандемията стана 50 милиона. В тази връзка трябва да се отбележи, че първоначално СЗО не беше включила използването на традиционни средства в своето ръководство за лечение на COVID-19. В първите месеци от епидемията за тях беше посочено, че „не са ефективни срещу COVID-19 и могат да бъдат вредни“. Но по-късно указанията са актуализирани и предупреждението е премахнато.

Говорителят на СЗО Тарик Яшаревич обяснява, че първоначалното изявление „е било твърде общо и не е взело предвид факта, че много хора се обръщат към традиционните лекарства, за да облекчат някои от по-леките симптоми на COVID-19“. Той посочва, че в ръководството се подчертава, че няма доказателства, че всяко лекарство - традиционно или друго - може да предотврати или да излекува болестта и че СЗО не препоръчва самолечение с каквато и да е субстанция като превенция или лек срещу COVID-19.

Тук е мястото да напомним, че за голяма изненада на цялата научна общественост само преди една година СЗО включи за първи път традиционната китайска медицина в своята международна класификация на болестите (компендиум), което незабавно предизвика силен гняв у западните учени. Списание Scientific American например нарече този ход „страхотен пропуск в мисленето и практиката, основаваща се на доказателства“.

Индустрия за милиарди долари

„И други световни лидери промотираха недоказани лечения за COVID-19. Президентът на САЩ Доналд Тръмп настоя за използването на хидроксихлорокин, а президентът на Мадагаскар Андри Райолина препоръча билкова напитка. Но твърденията на тези ръководители бяха разкритикувани от учени в техните страни.

За разлика от тях критиките към TКM са заглушени: В края на април лекар в болница в провинция Хубей е бил подложен на цензура и понижен в длъжност, след като публикувал в интернет, че препоръките на Китай относно лечението на COVID-19, по-специално лечението с TКM, не са базирани на науката. Лекарят отказа да даде интервю по темата“, пише Дейвид Сайроноски в Nature.com.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.