Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В България вече се произвежда лекарство на основата на хлорохин фосфат за лечение на пациенти, заразени с коронавирус, има готови количества за лечение на 2500 пациенти и дистрибуцията към болниците започва от днес. Една болнична опаковка е от 100 г и стига за лечение на 10 пациенти.

Това стана ясно от посещение на премиера Бойко Борисов, шефа на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски и директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов в Националния център по заразни и паразитни болести, където се помещава и държавната компания "БулБИО". Тя е и производителят на медикамента на основата на хлорохин фосфат. 

Анонсът, че "БулБИО" разработва лекарство, бе направен още на 29 април, когато Борисов също бе на посещение в центъра. От компанията му благодариха - и тогава, и днес, че е направил нужното за доставка на активните субстанции.

Лечение с препаратите с хлорохин фосфат се извършва само в болнични условия и при пълен контрол на реакцията на организма, но това, че медикамент на тази основа се произвежда в България, дава още по-голяма самостоятелност на страната в условията на пандемия от коронавируса, както за тази самостоятелност спомогна и организацията на производство на защитни предпазни средства за медиците, обясни ген. Мутафчийски. 

В страната са налични и още 4000 опаковки от медикаменти на същата основа, дарени от други страни, достатъчни към момента за лечение на над 20 000 пациенти.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.