Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Премиерът Бойко Борисов обяви днес безпрецедентно за политиката на ГЕРБ намаляване на ДДС за заведенията в сектор Туризъм от 20 на 9 на сто. Което пък породи логичния въпрос - ще паднат ли цените за клиентите. Отговор опита да даде председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов, който гостува в предаването "Лице в лице" по бТВ.

И той звучи така: би трябвало леко да паднат, но досега не сме работили в условия на нисък ДДС.

Алибегов обаче обяви, че браншът ще иска вдигане на осигурителния доход над сегашните 610 лева - за да се осветлял бизнесът, "да се осветлят тези заплати и хората да започнат да си плащат данъците".

Браншът отдавна настоява за по-ниско ДДС и днес постигна целта си, макар да породи раздор между премиера от една страна, министъра на финансите Владислав Горанов и председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова - от друга. При всички обсъждания до момента обаче така и не стана дума за цената за крайния потребител.

"Разчитаме на това, че и цените също леко трябва да паднат. Разчитаме на потреблението. Това е една анктикризисна мярка - потреблението", заяви Алибегов.

И допълни:

"Ние никога не сме работили с такова ДДС- с ниско. Ако пазарът го позволява - ще направим всичко възможно. Не знаем какво става и с летния сезон все пак - някои заведения няма да отворят."

След което обясни, че самите стоки са поскъпнали за изминалата година и половина, някои с 20 на сто. "Всеки месец цените вървят нагоре", посочи.

"Браншът ще докаже точно обратното на г-н Горанов - че приходната част ще е по-голяма или минимум същата", даде заявка още Алибегов.

По разчети, обявени днес от Борисов, "мярката" ще коства 150 милиона по-малко приход за хазната. 

"Искаме изсветляване - поискали сме да се вдигне и осигурителният праг, да не е 610 лева - трябва да се изветлят тези заплати и хората да започнат да си плащат данъците", посочи Алибегов, визирайки практиката служителите да са осигурявани на минималната работна заплата.

"Който не може да се съобрази с излизането на светло, ще отпадне от този бранш", заяви още.

След което напомни, че освен заведенията със заповед на здравния министър още на 13 март бяха затворени и други бизнеси. Правителството трябва да помисли - спортни зали, театри - заяви председателят на БАЗ.

Ключови думи

Коментари

Еваларката Бате!

Лекарставата с 20, учебниците с 20, храните с 20, кръчмите с 9! Въпрос на приоритети!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.