Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Общо 165 милиона лева европейски средства се пренасочват за финансиране на схеми за временна заетост, за ликвидност на малки и средни предприятия и за оборотен капитал. Такова решение взе днес Министерският съвет на своето редовно заседание. 

Най-голямата сума идва от преразпределяне на приноса от Кохезионния фонд към Европейския фонд за регионално развитие. Към оперативната програма за иновации и конкурентоспособнсот се пренасочват 134 млн. лв. от програмите за транспорт и околна среда. Финансирането отива за оборотен капитал и ликвидност на малки и средни фирми. 

Други почти 30 млн. лв. се вземат от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 г." и се прехвърлят в програмата за "Развитие на човешките ресурси", както и в "Иновации и конкурентоспособност". Парите са от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма, казват от МС. 

"С тези допълнителни ресурси общият размер на инвестициите заради кризата по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове и националните оперативни програми 2014-2020 г. надхвърля 1 млрд. лева."

Възможността за трансферите дойде, след като Европейската комисия промени регламента за управление на европарите. Целта на упражнението беше да позволи на държавите повече гъвкавост като мярка за възможни инвестиции в системите на здравеопазването, социалната сфера и икономиката. 

Сред другите решения на МС се забелязва също, че кабинетът отпуска хуманитарна помощ на 12 държави в общ размер от малко над 630 хиляди лева. Финансирането ще осигури 4150 комплекта с предпазни медицински консумативи на обща стойност 369 350 лв. за Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак.

Остатакът до 630 хиляди лева отива за над 5000 продоволствени пакета с трайни хранителни продукти за Сърбия, Албания и Република Северна Македония.

Над 860 000 лв. се отпускат и от Международния комитет на Червения кръст, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, УНИЦЕФ и Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.