Общо 165 милиона лева европейски средства се пренасочват за финансиране на схеми за временна заетост, за ликвидност на малки и средни предприятия и за оборотен капитал. Такова решение взе днес Министерският съвет на своето редовно заседание. 

Най-голямата сума идва от преразпределяне на приноса от Кохезионния фонд към Европейския фонд за регионално развитие. Към оперативната програма за иновации и конкурентоспособнсот се пренасочват 134 млн. лв. от програмите за транспорт и околна среда. Финансирането отива за оборотен капитал и ликвидност на малки и средни фирми. 

Други почти 30 млн. лв. се вземат от оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020 г." и се прехвърлят в програмата за "Развитие на човешките ресурси", както и в "Иновации и конкурентоспособност". Парите са от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма, казват от МС. 

"С тези допълнителни ресурси общият размер на инвестициите заради кризата по линия на Европейските структурни и инвестиционни фондове и националните оперативни програми 2014-2020 г. надхвърля 1 млрд. лева."

Възможността за трансферите дойде, след като Европейската комисия промени регламента за управление на европарите. Целта на упражнението беше да позволи на държавите повече гъвкавост като мярка за възможни инвестиции в системите на здравеопазването, социалната сфера и икономиката. 

Сред другите решения на МС се забелязва също, че кабинетът отпуска хуманитарна помощ на 12 държави в общ размер от малко над 630 хиляди лева. Финансирането ще осигури 4150 комплекта с предпазни медицински консумативи на обща стойност 369 350 лв. за Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Армения, Грузия, Молдова, Украйна, Беларус и Ирак.

Остатакът до 630 хиляди лева отива за над 5000 продоволствени пакета с трайни хранителни продукти за Сърбия, Албания и Република Северна Македония.

Над 860 000 лв. се отпускат и от Международния комитет на Червения кръст, Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси, УНИЦЕФ и Върховния комисариат на ООН за бежанците.