Единият от двамата пациенти, на които е приложена терапия с кръвна плазма от преболедували COVID-19, е починал.

Това съобщи днес ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб и началник на ВМА, където са лекувани двамата болни.

В неделя той отчете, че двамата пациенти се чувстват добре след преливането, като се мисли за екстубиране на единия от тях, който е на вентилация.

Днес стана ясно, че починалият болен е бил с придружаващо заболяване левкемия и на химиотерапия. Вторият пациент, лекуван с плазма, при който има подобрение, първоначално е бил в по-тежко състояние.

"За съжаление преди три дни почина единият пациент, който беше в по-леко състояние, но с придружаващо заболяване левкемия  и на химиотерапия. Другият пациент, който беше в тежко състояние  - интубиран, вече е в добро състояние и е екстубиран от два дни. Контактен е, адекватен, храни се, активна рехабилитация, задържа добри стойности на кислородния анализ", обясни Мутафчийски.

Към момента пациентите с коронавирусна инфекция, на които се прилага терапия с кръвна плазма, са само във Военномедицинска академия, тъй като лечебното заведение има собствен кръвен център и възможност да набира доброволци, преболедували с антитела.

Подготвят се условия терапията с кръвна плазма при коронавирусна инфекция да започне и в други лечебни заведения, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обаче припомни, че според законовото изискване тези кръвни продукти могат да се обработват само в Националния център по трансфузионна хематология и в другите пет центъра в страната:

"В момента се оборудва работното място - лабораторията, която трябва да е извън мястото, където се обработва друга кръв, така че да няма никакъв риск, и са изяснени от правна гледна точка възможностите за използване. Така че в момента, в който в Националния център по трансфузионна хематология започне работа, болниците ще имат възможност да искат такава плазма  - замразена, от съответната кръвна група", обясни Кунчев.  

Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов допълни, че са направили проучване, показало, че при 91 пациенти  и хора от персонала на болницата има вече изградени антитела.

"Това е може би таргетната група. Разбира се, колегите ще преценят кой от тях може да бъде дарител. И ако имат такова желание, ще бъдат призовани да дарят", добави той.