18:16 ч.: Франция излиза постепенно от изолация, но в Париж някои ограничения остават 

Едуар Филип

Френският премиер Едуар Филип потвърди днес, че излизането от изолацията, наложена заради коронавируса във Франция, ще започне от идния понеделник, 11 май, на територията на цялата страна, предадоха световните агенции.
В някои райони, смятани за по-рискови, като столицата Париж, обаче ще останат в сила строги ограничения.
Франция е разделена на две, според санитарно-епидемиологичната ситуация, подчерта Филип. Той посочи, че в някои райони на страната, сред които и Ил-дьо-Франс, който включва Париж и е най-гъсто населеният във Франция, вирусът се разпространява по-бързо от други, поради което ще останат рестрикциите.
Френският премиер уточни, че в департаментите, определени като червени, тоест тези с по-висок риск, сред които и Париж, гимназиите ще останат затворени през май и стриктни правила ще бъдат прилагани в обществения транспорт. В други части на Франция гимназиите, кафенетата и ресторантите ще могат да подновят работа в началото на юни, ако темпото на разпространението на заразата остане ниско.
Мерките за изолация във Франция влязоха в сила на 17 март. 


18:02 ч.:Япония одобри лекарството ремдесивир срещу Ковид-19 

Япония стана втората държава в света след САЩ, която разреши употребата на лекарството ремдесивир за болни от Ковид-19, съобщи АФП.
Процедурата за одобряване на медикаменти обикновено е продължителна в Япония, но правителството реши този път да я ускори липсата на терапиевтични решения срещу новия коронавирус.
Експерименталният медикамент ремдесивир беше одобрен в петък по спешност от американското Управление за контрол над хранителните продукти и лекарствата на базата на успешно клинично изиптание в САЩ. Той е разработен първоначааално от "Джилийд сайънсис" за лечение на ебола. Това е първото лекарство с проявена ефикасност срещу Ковид-19 в изпитания с над 1000 пациенти.
Ефикасността му обаче е малка - съкращава възстановяването на хоспитализираните пациенти с Ковид-19 с четири дена - от 15 на 11. 


16:55 ч.: Хърватски учен от Франкфурт е открил слабата точка на новия коронавирус

Директорът на Института по биохимия във Франкфурт, хърватският учен Ивица Дикич, заедно със своя екип е открил потенциалната слаба точка на новия коронавирус, която би позволила двойна терапевтична стратегия - спиране на разпространението на вируса и укрепване на имунния отговор, предаде Танюг.

Тази концепция и тази нова идея никой не е тествал досега. Ние сме първите, които имаме възможно лекарство, което ще действа двойно и на вируса, и на подтикване на имунен отговор, заяви Дикич. Той добави, че това откритие е голяма стъпка към намирането на лекарство, тъй като, както изтъкна, не можем да успеем да лекуваме COVID-19, ако не знаем нищо за него.

Досега в лечението на тежко болни пациенти са използвани лекарства за лечение на други болести, но не съществува нито едно лекарство, което е показало ефикасност при критични клинични изследвания.Сега имаме шанс за първи път да създадем нещо, което е уникално и фокусирано върху един вирусен ензим и въз основа на това можем да създадем ефикасно и специфично лекарство за този вид вирус, заяви Дикич за предаване по хърватска телевизия.

Проектът е възникнал от идеята за намиране на Ахилесовата пета или слабата точка на коронавируса, а не лекарство. След два месеца сътрудничество с девет лаборатории от Германия и Холандия е било установено къде е слаб вирусът. За това начинание Дикич написа в своя профил в Туитър, че това е най-добрият опит в неговата кариера, който е изисквал изключителни екипни усилия. Следващата стъпка е възможно по-бързо тези основни данни да бъдат превърнати в качествено научно клинично изследване. Той изтъкна, че в Ню Йорк вече се провежда един клиничен експеримент, в който се прави опит да се унищожи именно вирусният ензим, който те са открили.

"Ако това лекарство действа на техния ензим, то това са две велики открития. В противен случай изследванията продължават, за да може за шест до 12 месеца да бъде получено напълно ново лекарство. Макар и да ни трябва дълго време, за бъдещето това ще бъде голямо откритие. Не само за този вирус, но и за други вируси", подчерта Дикич.


16:21 ч.: Мадона потвърди, че била заразена с Ковид-19 в края на турнето си 

Мадона

Мадона вероятно дълго ще си спомня за края на турнето си в Париж. Тя заяви, че дала положителна проба за Ковид-19, след като 7 седмици по-рано се разболяла във Франция, както и част от екипа й, но казва, че всичко вече е само неприятен спомен, предаде Франс прес.

"Когато са открили антитела в организма ти, това означава, че си бил заразен с вируса", пояснява 61-годишната певица в информация, постната в социалните мрежи. "Именно това се случи с мен, защото бях болна в края на турнето си в Париж, както и много други изпълнители от екипа ми. Но навремето смятахме, че сме засегнати от тежък грип. С Божията помощ сега всички сме във форма и в добро здраве."

Тези подробности станаха известни, когато световното турне на Мадона приключи на 9 март, преди тя да изнесе планираните два концерта във френската столица. Турнето й "Мадам Х" започна през септември м.г. с концерт в Ню Йорк и продължи с шоута в Чикаго, Сан Франциско, Лас Вегас, Лос Анджелис, Бостън, Филаделфия, Маями, Лисабон и Лондон. 


16:15 ч.: ЕК се опасява, че пандемията може да вдъхнови терористите да използват биологично оръжие 

Пандемията от Ковид-19 може да вдъхнови терористите да използват биологично оръжие. Това опасение изрази днес еврокомисарят Илва Йохансон на заседание на комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, предаде БТА.
Тя добави, че организираната престъпност е успяла бързо да се пригоди към новите условия на карантината. По нейните думи престъпниците днес се възползват, за да продават онлайн фалшиви защитни средства срещу заболяване и дори несъществуващи стоки.
Йохансон съобщи, че в Чехия работата в болница е трябвало да спре заради кибер нападение. Според нея е неприемливо, че засега се отнема само един процент от годишните печалби от над 1 млрд. евро на европейската организирана престъпност.
Еврокомисарят по вътрешните работи призова за връщане към споразумението от Шенген, когато условията позволяват, както и за задълбочаване и разширяване на пространството без гранични проверки. По нейните думи Шенген има нужда от промени и предложи те да започнат с приемането на България, Румъния и Хърватия. Йохансон настоя бъдещото действие на граничното споразумение да бъде съобразено с поуките от пандемията. 


16:00 ч.: СЗО: Сигналите за домашно насилие в Европа са нараснали с 60 процента

Обажданията до националните горещи телефонни линии за домашно насилие в Европа са нараснали с 60 процента, тъй като злоупотребите с алкохол и с наркотици, съчетани с изолацията заради коронавируса пораждат издевателства над най-уязвимите хора, алармира Световната здравна организация, предаде Ройтерс.

"Стресът и безпокойството, подхранвани от седмиците на ограничения на обществения живот, превърнаха несигурността, раздялата и страха в част от ежедневието на много хора", казва регионалният директор за Европа към СЗО Ханс Клюге.

Той се позовава на информации от редица страни в Европа, сред които Белгия, България, Франция, Ирландия, Русия, Испания и Обединеното кралство за нарастване на случаите на насилие срещу жени и мъже от страна на техните интимни партньори, както и срещу деца заради мерките, въведени заради пандемията от COVID-19.

"Въпреки че данните са оскъдни, страните членки съобщават за 60-процентно увеличение на спешните обаждания от жени, подложени на насилие от техните интимни партньори през април на тази година в сравнение със същия месец на миналата година", поясни представителят на СЗО на пресконференция от Копенхаген.

С до пет пъти са се увеличили и онлайн запитванията в горещите линии за превенция на насилието, казва още СЗО и допълва, че това е глобален проблем.


15:37 ч.: В Израел броят на излекуваните от коронавирус надвиши два пъти броя на болните 

Броят на излекуваните от коронавирус в Израел се е увеличил за последното денонощие с 210 души и е достигнал 10 737, което почти два пъти надвишава броя на болните, възлизащ към момента на 5 370 души, според оповестени днес данни на израелското здравно министерство, цитирани от ТАСС.
През последните 24 часа с коронавирус са диагностицирани 32 граждани на Израел. Броят на починалите от заразата в страната достигна 239 души, а през последното денонощие е починал един човек.
Броят на излекуваните за едно денонощие пациенти с коронавирус за първи път надвиши броя на новозаразените на 17 април и тази тенденция се запазва. От 27 февруари, когато в Израел бе регистриран първи случай на заразата, досега на територията на еврейската държава са потвърдени общо 16 346 заразени с коронавирус.
Според данни на министерството към днешна дата състоянието на 83 болни от Ковид-19 се оценява като тежко, а 69 от тях са поставени на апарати за обдишване. 


15:25 ч.: В ЕК 61 служители са били заразени с COVID-19

Общо 61 служители на Европейската комисия са били заразени с COVID-19, потвърди днес говорител на институцията.

Сградата на Европейската комисия. Снимка АП/БТА

Той отбеляза, че комисията подготвя планове за възобновяване на обичайната дейност след около месец, но се съобразява с изискванията, наложени от властите в Белгия за пресичане на епидемията. Говорителят уточни, че основната част от служителите засега работят от домовете си.
По неговите думи, когато се върнат на работа, служителите на комисията трябва да разполагат с достатъчно безопасно пространство помежду си и да използват помещения, където се прилагат всички изисквания за ограничаване на заразата. Говорителят изрази очакване поне до 25 май работата в комисията да продължи в условията на карантина.


13:36 ч.: Руската армия започва да връща от Италия медицинските си експерти

Руската армия ще започне днес да изтегля от Италия медицинските си експерти, изпратени там в края на март, за да подпомогнат борбата с коронавирусната епидемия в страната, предаде Франс прес.
Агенцията се позовава на руския министър на отбраната Сергей Шойгу, съобщил новината на видеоконференция с висши военни. Той не е уточнил графика и не е дал подробности около връщането на медиците.
Русия изпрати в Италия през март над сто военномедицински експерти, включително вирусолози, епидемиолози и лекари. Рим благодари на Москва за хуманитарната помощ, но случаят предизвика и разногласия - външното министерство на Русия разкритикува материали от италианския в. "Стампа", който изрази тревога в началото на април, че руското съдействие може да прикрива опити за шпионаж, като цитира анонимни източници от кабинета и офицери.


13:05 ч.: В Русия за едно денонощие бяха регистрирани нови 11 000 случая

В Русия за едно денонощие бяха регистрирани над 11 000 нови случая на заразяване с коронавирус, предаде Асошиейтед прес, като се позова на здравните власти.
Общият брой на заразените в Русия достигна 177 000 и вече е по-голям от този в Германия и Франция. Русия вече е на пето място по брой на заразените с коронавирус. Действителният брой на заразените може да се окаже по-висок, тъй като не на всички се правят тестове и много хора, заразени с вируса, не проявяват никакви симптоми, отбелязва Асошиейтед прес.
Официалният брой на заразените в Москва е 92 676.
Кметът на Москва Сергей Собянин обаче заяви днес в интервю за телевизия "Росия 24", че действителният брой на заразените с коронавирус в руската столица е около 2-2,5 процента от населението, т.е. около триста хиляди души, предаде ТАСС.


12:52 ч.: Заразените в Индия са над 50 000

Случаите на коронавирус в Индия надхвърлиха днес 50 000, съобщи индийското здравно министерство. Темпът на новите инфекции не показва признаци на отслабване въпреки въведената още преди няколко седмици строга карантина във втората по население страна в света, предаде Ройтерс.

Заради жегата индийци, чакащи влака за Мумбай, са оставили багажите си на опашка пред касата, докато стоят на сянка. Снимка АП/БТА

Индия съобщи днес за нови 3561 случая, с което общият брой на потвърдените инфекции става 52 952. По този показател тя остава зад Китай, страната на произход на вируса, където общият брой на потвърдените случаи е над 82 000. Смъртните случаи в Индия нарастват с 89 до 1783, все още ниско равнище в сравнение със САЩ, Обединеното кралство и Италия. Властите отдават ниската смъртност на решението на правителството да наложи всеобща карантина на 1,3-милиардното население още в началото на кризата. Те обаче отбелязват, че се наблюдава рязко повишение на случаите в гъстонаселените икономически средища Мумбай, Делхи и Ахмедабад.


12:06 ч.: Китай обвини в САЩ в непрестанни лъжи

Китай обвини американския държавен секретар Майк Помпео, че изрича лъжа след лъжа в продължаващите атаки срещу Пекин заради пандемията от коронавируса, предаде Ройтерс.

Говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин потвърди, че реакцията на Пекин към епидемията от COVID-19, избухнала в Китай в края на миналата година, е била прозрачна и че американските политици отправят неоснователни обвинения срещу Китай.
САЩ обвиняват Пекин, че е изпуснал от контрол епидемията, припомня агенцията.

Говорителката каза също, че възразява срещу намесата на САЩ във вътрешните работи на Китай в отговор на въпрос за решението на Държавния департамент да отложи представянето на доклад пред Конгреса с оценка дали Хонконг се ползва с достатъчна автономия от Китай, за да може да продължи да се ползва от специален режим от страна на Вашингтон.

Помпео заяви на пресконференция вчера, че докладът ще бъде отложен, "за да отрази допълнителните действия", свързани с годишната сесия на китайския парламент в края на май.


10:30 ч.: Заради COVID-19 поскъпнаха наркотиците

Свързаните с коронавируса мерки за граничен контрол, ограниченията на придвижването на хора и отмяната на полети вдигат цената на наркотиците по цял свят и затрудняват достъпа до тях, се казва в доклад на Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията, цитиран от Ройтерс.

Пандемията има смесен ефект върху производството на наркотици в различни региони и върху трафика им по суша, въздух и вода, но общите тенденции в различни страни са относително сходни.

Поради нарастването на цените и спада на чистотата на наркотичните вещества много наркомани сменят субстанциите, например от хероин на синтетични опиати, или търсят лечение.

По-високият брой случаи на залавяне на хероин в Индийския океан може да означава и увеличаване на контрабандата на хероин към Европа по вода, отбеляза службата на ООН. Липсата на полети има особено голям ефект върху трафика на синтетични наркотици, включително метамфетамини, към страни като Южна Корея, Япония и Австралия.

Събирането на реколтата от опиумен мак в Афганистан, който е най-големият производител на хероин в света, може да бъде нарушено, ако работниците не могат или не искат да работят.

Незасегната е само търговията с канабис, който се произвежда в района, където се пласира, се казва в доклада, цитиран и от ТАСС. Намаляването на международната търговия може да доведе и до недостиг на прекурсори, които се използват за производството на хероин.

В дългосрочна перспектива икономическият спад, дължащ се на пандемията, може да промени пазара на наркотици, подчертава още Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията.


7:27 ч.: Експериментална ваксина предпазва маймуни от коронавируса

Експериментална ваксина защитава макаци от зараза с коронавирус SARS-COV-2, съобщиха китайски изследователи.

Експерименталната ваксина "ПиКоВак" е предизвикала безопасното производство на антитела, които блокирали няколко различни щама на коронавируса SARS-COV-2, предаде Ройтерс. 

Данните от китайското изследване бяха публикувани в сп. "Сайънс". Тестовете на ваксината върху хора вероятно ще започнат по-късно тази година. 


2:47 ч.: Говорителката на Тръмп: Отношенията с Китай са разочароващи

Отношенията с Китай са разочароващи и неудовлетворителни, заяви говорителката на Белия дом Кейли Макенани, цитирана от Ройтерс и ТАСС.

Кейли Макенани. Снимка АП/БТА

Забележката беше направена по време на брифинг за медиите в Белия дом в момент, когато Китай и САЩ спорят за произхода на коронавируса, отнел живота на стотици хиляди по цял свят.

Макенани подчерта, че Вашингтон е недоволен от редица решения, които Пекин е взел в началото на борбата с коронавируса. "Президентът е казвал колко е разочарован от това, че някои решения на Китай са поставили под заплаха живота на американци", добави тя. 


0:47 ч.: Полша отложи президентските си избори

Президентските избори в Полша, които бяха насрочени за 10 май, ще се проведат на по-късна дата, предадоха световните агенции.

Ярослав Качински. Снимка АП/БТА

Председателят на долната камара на парламента ще обяви нова дата възможно най-скоро, се казва в съвместно изявление на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински и Ярослав Говин, председател на малката партия "Порозумение" (Споразумение), която е по-малкият партньор в управляващата коалиция.

С цел безопасността на поляците по време на епидемията изборите ще се проведат по пощата, добавиха водещите политици, цитирани от Полската агенция по печата. Те подчертаха, че решението "ще гарантира възможността на поляците да участват в демократични избори", отбелязва Асошиейтед прес. Партия "Право и справедливост" настояваше изборите да се проведат по план въпреки пандемията. Опозицията я обвини, че поставя политическата изгода преди общественото здраве, припомня Ройтерс.


0:30 ч.: ООН: Епидемията увеличава риска от трафик на хора

Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията предупреди, че се увеличава опасността от трафик на хора заради кризата с коронавируса, при която жертвите на този трафик стават още по-уязвими, предаде Франс прес.

"COVID-19 ограничава пътуванията, ангажира правоохранителните органи и съкращава обществените и социалните услуги. Поради това жертвите на трафик на хора имат още по-малко шансове да могат да избягат и да намерят помощ", каза изпълнителният директор на службата Гада Уали.

Тя призова държавите да оставят отворени подслоните и спешните телефонни линии и да запазят достъпа до съдилища и капацитета за действие на звената за борба с трафика на хора.

Освен риска от заразяване с вируса неотдавнашно изследване на службата на ООН показва, че затварянията на граници пречат на някои жертви да се приберат у дома. Освен това жертвите се сблъскват със забавяния в юридическите процедури и са застрашени от нови прояви на лошо отношение или изоставяне от похитителите си.

В същото време нараства броят на децата, които са принудени да просят или да търсят храна по улиците, след като се затворени училищата, които осигуряват подслон и място за хранене.

Службата на ООН за контрол на наркотиците и предотвратяване на престъпленията предупреди, че трафикантите "може да станат по-активни и да посегнат на хора, които са станали по-уязвими, защото са загубили източника си на доходи заради мерките за овладяване на коронавируса".


0:15 ч.: Сърбия отмени извънредното положение

Сръбският парламент отмени извънредното положение, обявено на 15 март с цел борба срещу пандемията, предизвикана от новия коронавирус, предадоха Франс прес и ТАСС.

Александър Вучич и най-големият му син Данило, който се пребори с COVID-19. Снимка АП/БТА

Сърбия е изпълнила всички условия, препоръчани от Световната здравна организация, преди да бъдат облекчени извънредните мерки, отбеляза премиерката Ана Бърнабич, обръщайки се към депутатите.

"От повече от седмица в Сърбия има по-малко от 5 на сто заразени (от всички подложени на тестове - бел. АФП), което е едно от основните условия за отмяна на извънредното положение", подчерта тя.

От 15 март е наложен полицейски час от 18:00 до 5:00 ч. в работните дни. Хората на възраст над 65 г. са принудени да остават по домовете си от месец насам. От средата на април им беше позволено да излизат за един час дневно.

Близо 10 000 души в Сърбия се заразиха с коронавируса, причинил 203 жертви. Броят на смъртните случаи намалява от няколко дни. В понеделник страната облекчи ограничителните мерки, като отвори отново ресторантите и кафенетата. Очаква се да бъдат открити и търговските центрове. 

Президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна с по-големия си син Данило, който оздравя от COVID-19, предадоха световните агенции.

Сръбският президент публикува в инстаграм снимка с Данило с текст:

"Със сина ми Данило за първи път след дълго време. Да се предадеш никога не е вариант."

На снимката синът на президента е облечен с тениска с надпис "Армия", на която е изобразен руски танк Т-14 и Георгиевска лента. По-големият син на Александър Вучич се зарази с новия коронавирус на 8 април.


Последни данни за развитието на пандемията вижте тук.

В хрониката са използвани текстове и снимки от Асошиейтед прес, БТА, ДПА, Ройтерс, ТАСС Франс прес и др