Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Масираното изкупуване на дългови книжа от Европейската централна банка частично противоречи на германската конституция и не може да продължи, преди Бундестагът и правителството на Германия да го одобрят. Това реши днес Германският конституционен съд, който бе сезиран от евроскептици, които оспорват спасителните акции на ЕЦБ.

Решението на съда бе взето със 7 срещу 1 гласа. „Бундестагът и правителството са длъжни да проверят досегашните действия на програмата за закупуване на облигации на ЕЦБ“, заяви съдът в Карлсруе. Това означава, че решението да се купуват дълговете на държави в криза не може да се взема само от ЕЦБ. Съдът все пак отбеляза, че не е могъл да открие "нарушение от ЕЦБ на забраната да финансира пряко европейските държави".

В същото време обаче в решението си магистратите посочват като "съмнителна" компетентността на базираната във Франкфурт финансова институция да изкупува масирано държавни облигации, каквито са били повечето книжа, придобити от нея срещу 2,6 трилиона евро между март 2015-а и декември 2018-а по силата на програмата за количествено облекчаване. Конституционният съд трябваше да се произнесе на 24 май, но заради кризата с коронавируса издърпа решението си за днес.

Решението на съда няма общо с програма на ЕЦБ за помощ на държавите, ударени най-силно от кризата с коронаепидемията, но ще се отрази и на нея. Преди дни ЕЦБ обяви нова спасителна програма за най-пострадалите държави, за която отпусна 750 милиарда евро. След решението на съда днес Бундестагът  и правителството трябва да проверят и тази програма и да я откажат или одобрят – за това им се отпуска срок от 3 месеца.

Брюксел не бърза с оценката

Еврокомисията има само първоначална оценка на решението на КС в Германия, тъй като то е огласено днес в 10 часа местно време (11 часа българско – б.р.).

Това заяви говорителят на ЕК Ерик Мамер.

„Потвърждаваме предимството на европейското законодателство и факта, че решенията на Съда на Европейския съюз (СЕС) са задължителни за всички национални съдилища. Комисията винаги е уважавала независимостта на ЕЦБ в прилагането на паричната политика. Сега ще проучим по-подробно националното решение на германския Конституционен съд”, изтъкна той.

Предвид сложността на решението и времето на огласяването му реакцията на Брюксел е такава, допълни Мамер.

Коментари

 's picture

Питащият

Смях

Тази булка е малко бременна . Централна банка и обща валута без обща държава е голяма простотия. ЕС трябва спешно да се превърне във федерация или поне еврозоната и няма да има проблеми като тоя .
Danail Rumenov's picture
Danail Rumenov
Danail R

Това решение може единствено

Това решение може единствено да има ефект върху немската централна банка, но не й върху ЕЦБ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.