Правителството няма да удължава извънредното положение след 13 май. Това стана ясно на брифинг след заседание на МС. Някои от мерките обаче ще продължат да действат още два месеца. Това важи най-вече за социално-икономическите мерки срещу кризата, стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. Здравните мерки ще отпадат или ще се засилват, като това ще се решава от министъра на здравеопазването.

Още вчера стана ясно, че някои от мерките ще бъдат либерализирани. Заведенията, които имат площи на открито, могат да ги отворят, като масите трябва да са на поне 2,5 метра една от друга. Разрешава се спортуването на открито, както и плуването в басейни. Маските пък вече не са задължителни на открито, а само на закрити обществени пространства - магазини, градски транспорт и т.н. Преди дни се разбра, че учебната година ще завърши онлайн. Отпада външното оценяване за 4-ти и 10-ти клас. Учениците от 7 и 12 клас ще бъдат на училище само за да се явят на матури.

С промени в Закона за здравето се дава право на министъра на здравеопазването (Кирил Ананиев), по предложение на главния държавен здравен инспектор (Ангел Кунчев), да обяви със заповед извънредна епидемична обстановка, ако това се налага.

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че ще бъдат запазени всички мерки, които дават възможност за по-плавно преминаване към нормален живот след кризата. От думите му се разбра, че става дума за мярката 60/40 (която ще остане засега до 30 юни), улесненията за кредити от банките и т.н.

"Извънредното положение по смисъла на Конституцията, няма нужда да бъде удължавано. Преминаваме към действия за постепенно възстановяане на живота. Основен фокус са мерките, които трябва да продължат - социални, здравни", каза Горанов.

Здравният министър заяви, че редица от сегашните ограничителни мерки ще останат. С наредба той ще може да определи условията и реда за задължителна изолация, ако тя се налага заради разпространяване на заразата. Дава се възможност на министъра и да налага извънредни мерки на територията на страната или в отделни региони. Голяма част от сегашните мерки ще продължат с акт на министъра на здравеопазването. Остава и 14-дневната карантина за пристигащите от чужбина.

След 13 май ограничителните мерки минават изцяло под контрола на министъра на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, обясни и министърът на транспорта Росен Желязков. Заповедите и наредбите на здравния министър ще са с предварително изпълнение, но ще подлежат на съдебен контрол.

Правосъдният министър Данаил Кирилов обясни, че след 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват. Но забраната за събирания на "борчове" остава.

"Възобновява се разглеждането на общите производства и спешни дела. Единствените ограничения, които частично остават, са в областта на частните съдия-изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки в събирането на задълженията", обясни Кирилов.