Лидерката на украинската партия и парламентарна фракция "Баткившчина" Юлия Тимошенко е милионерка. Това показва имотната й декларация на сайта на Националната агенция за предотвратяване на корупцията, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Според документа тя е получила 148,34 милиона гривни (около 5,5 милиона долара) като компенсация за щети, нанесени от политически преследвания.

Тимошенко е посочила, че е получила тази сума на 24 април 2020 година. Доходът е описан като компенсация за щети, причинени от политически репресии през 2011-2014 година и е получена в САЩ на етап на досъдебно уреждане.е

През визирания период Украйна се управляваше от проруския президент Виктор Янукович, който беше свален с парламентарен вот след масови протести (т.нар.) Майдан в Киев заради отказа му под натиска на Кремъл да подпише споразумение за асоцииране и свободна търговия с Европейския съюз. Русия смята свалянето на Янукович за "преврат" против нейните интереси в отговор окупира украинския полуостров Крим и предизвика сепаратистки бунт на етнически руснаци в Източна Украйна през 2014 г.

Преди година Тимошенко посочи в декларацията си, че не притежава недвижими имоти и автомобили. Тя живее в елитното селище Козин близо до Киев. Там е наела къща с площ 588 квадратни метра и четири парцела с обща площ 6000 квадратни метра.