Кметовете на райони в София от днес трябва да създадат нужната организация за отваряне на малките паркове в кварталите и градските градини при спазване на всички противоепидемични мерки.

Вчера бяха премахнати лентите в големите паркове, но гражданите трябва да спазват еднопосочното движение и правилата за разходка, каза пред БНР Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община.

В парковете в София остава абсолютно същата заповед, каквато беше - в 9.30 ч. до 18.30 ч. са само родители с деца до 12 г. През останалата част са индивидуално спортуващи и хора с кучета. До 21 ч. трябва да са напуснали парковете, припомня Димитров.

Все така забранени за ползване остават детските площадки и спорните съоръжения. В парковете няма да може да се сяда на пейките, забранена е употребата и на алкохол.

Отварянето на малките градини следва отварянето на планините, като от вчера свободна за посещение е и Витоша.

До утре пък Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) трябва да изготви и съглгасува със здравното министерство изискванията, на които трябва да отговарят заведенията, които могат да отворят.

Както е известно, всички заведения бяха затворени със заповед на министър Кирил Ананиев още с въвеждането на извънредното положение на 13 март. Вчера обаче Ананиев издаде нова заповед, с която този режим се облекчава. Ще могат да работят ресторанти, кафенета, барове и пр., които разполагат с открити площи. Условията са да има разстояние между масите от поне 2,5 метра, като на една маса може да има не повече от четирима души или членове на едно семейство.

Разрешено от вчера е и ползването на плувните басейни, както и упражняването на индивидуален спорт на открито, като тенис, лека атлетика, колоездене (макар тичащи и колоездачи и да се допускат в столичните големи паркове и без заповед на здравния министър).