Близо половината българи на практика не са засегнати от икономическата криза. Доходите на 45% от хората си остават същите. Това сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 13-23 април. 25% обаче заявяват, че доходите им са спаданали драстично.

Без работа са около 6.6% от пълнолетните българи, а близо 25 на сто от загубилите мястото си остават практически без трудови права в кризата. Близо половината българи продължават да се трудят на пълен ден на работното си място, а около половин милион работещи постепенно преминават към изнесени работни места.

Прочуването е направено сред 1000 пълнолетни граждани чрез телефонни интервюта, Най-много са пострадалите от кризата сред самонаетите и хората със свободни професии.

Голям риск има за хората, които работят с намалено работно време или са в отпуск. Двете решения са опит за запазване на служители, но при задълбочаване на ситуацията работодателите най-вероятно ще са принудени да освободят част от тях. Съкратено работно време на работното си място декларират 10% от пълнолетните българи, други 3% - намален работен режим, но от вкъщи. Близо 20% са наетите, които все още не са формално освободени, но са разпуснати в платен или неплатен отпуск.

Към момента на провеждане на проучването малко над една трета от останалите без работа заявяват, че вече са се регистрирали в бюрата по труда, което съответства приблизително на около 90 хил. - 100 хил. души. Друга една пета планират да го направят в предстоящите седмици.

Една четвърт от останалите без работа заради кризата обаче не могат да се регистрират, тъй като са работили без договор и осигуровки и са практически без трудови права. Притеснителен е фактът, че сред тях преобладават млади, слабо образовани и нискоквалифицирани граждани, което може да постави отново проблема с младежката безработица, пишат социолозите.

Общо 71% от пълнолетните жители на страната имат положително мнение за действията на изпълнителната власт в периода на кризата. Повече или по-малко отрицателна е нагласата на 21% от хората.