Разходването на водата от язовир "Студена" подлежи на проверка, разпоредена от екоминистъра Емил Димитров-Ревизоро. Той самият вече знаел какво се случва, но чака установяването на случващото се от комисия, която започва работа в понеделник, и след това ще се стигне до прокуратурата. И се очаква тя да има нови "клиенти". 

Това се разбра от думите на министъра в интервю за БНТ. Разговорът започна от това, че в последния работен ден миналата седмица е трябвало да подпише месечните графици за ползване на вода от язовирите. Оттам тръгна пак темата какво се случва в Перник:

"Точно същото, което се случи с предшественика ми (Нено Димов . б.р.), се опитаха да го направят и на мен. Със същия язовир - "Студена". Ако аз имам магазин, а вие имате стока в този магазин и някой дойде и открадне стоката ви - вие ли сте виновен? Язовирът е на МРРБ, ВиК е на МРРБ, кранове, водомери, всичко е на МРРБ, водата условно я разрешава министърът (на екологията) и когато липсва водата е виновен министърът", обясни нагледно каква е ситуацията Димитров. 

(Припомняме, че Ненов Димов беше арестуван на 9 януари по обвинение в умишлена безстопанственост заради подписваните графици за ползване на вода от "Студена", което довело до водната криза в Перник. И едва наскоро бе пуснат под домашен арест.)

Проверката, която е разпоредена сега от министър Димитров, е защото "там има едно недоразумение" и "се опитаха да ми направят същото (като на Димов)":

"Искам да видя какво се случва и със софийския водопровод, който, между другото, работи, а проблемът е как се разпределя водата в града. Какво се случва и с язовира, защото целта на софийския водопровод, за който дадохме толкова пари и се направи бързо, бе да подпомогне Перник, за да може язовирът да акумулира големи водни обеми и да стигне за цялата година.", заяви Ревизоро.

(Припомняме, че от ВиК-Перник неотдавна обясниха в писмо до МОСВ, че има проблем с налягането но новия водопровод и затова оттам се черпи по-малко вода да града в сравнение с тази от "Студена". Затова бе поискано и разрешено по-голямо водоползване от "Студена" - б.р.)

Ревизоро пак обясни, че постоянно получава писма, с които от ВиК-Перник искат все повече и повече вода от язовира, независимо от тази, която идва от София.

После показа две снимки - на едната се вижда коритото на река Струма, в което вода няма, а на другата - съоръжение, което според министъра е проблемното. Повече подробности не даде. Но каза: 

"По всяка вероятност ще се окаже, но нека комисията да го установи, по безспорен начин, че Перник е плащал едно количество вода към МОСВ, но е ползвал много по-голямо количество".

Министърът подозира, че нито предишните кмет и областен управител са знаели, нито настоящите кмет и областен управител знаят, но има хора, които знаят какво се случва и това са контролните органи и шефът на ВиК.

"И понеже се наслушах на всякакви конспирации, аз се опитах да установя какво се е случило. Защо, независимо от тази придобивка, която е добра за Перник (водопровода от София през Мало Бучино), се харчи повече вода", обясни той.

По думите му, тръбопроводът от София си работи, но постоянно се иска повече вода от "Студена", а накрая се харчи повече и от допълнително позволеното, за което ще има акт: "Има нещо сбъркано, тепърва ще запознаем прокуратурата. Но аз още се въздържам от коментари. Но 5 млн. куб. метра вода са минавали през водомерите и перничани са си го платили, но ние не знаем. Но не ние сваляме и слагаме водомера, а местното ВиК..."

Ревизоро предположи, че клиентите на прокуратурата ще са двама. 

Други проблемни язовири са язовир "Дяково", язовирът в Сливен, но там се е показало разумно управление на водата напоследък. Промишлеността в Шумен и Търговище да мине на собствени водоизточници, за да има от язовирите вода за гражданите е друга мярка, по която министерството работи, стана ясно от думите на министъра. Той призна и, че язовирът в Павел баня, който не е обект на МОСВ, е бил на ръба да прелее, но кметът и пожарната са се справили в последния момент, защото до преливането са оставали "два пръста". Последните споменати са успели да "спасят града". 

От 8 "критични" язовира, вече са останали 2 и "това никой не го разбра", каза още Ревизоро по повод работата си в сектора. А Шумен е проблемен не защото няма вода в язовира, а защото няма пречиствателна станция, а качеството на водата не е достатъчно добро. 

Готов бях да горя 30 т. медицински отпадък, горя по 2 т.

По думите на екоминистъра - подготовката за горене на отпадъци от коронавирус на подопечното му министерство по повод риска от заболяването е такава, че да могат да се изгарят 30 тона дневно. Благодарение на мерките на правителството и оперативния щаб за ограничаване на разпространението на болестта количествата са изключително малки, обясни Ревизоро - около 2 т. дневно. И причината е, че в болница у нас са около 300 души. Министерството е подпомогнало болниците по отношение на събирането на опасните медицински отпадъци. 

Иначе медицински отпадъци у нас се горят на две места - в София и във Варна.

Според Ревизоро от януари досега в ТЕЦ "Бобов дол" не е изгорен и килограм отпадък.

Обяснението бе по повод постоянните проверки на прокуратурата в точно този ТЕЦ и постоянните сигнали за нарушения. Предприятието там обаче е в технологичен ремонт. "Но е постигнало споразумение там и в бъдеще да не се горят боклуци, а биогориво", заяви министърът. Това била тенденцията за бъдещето на всички ТЕЦ-ове в света - да се гори РДФ, биомаса, а след това да се мине на природен газ. 

По отношение на Националния оперативен щаб, министърът каза, че на ген. Венцислав Мутафчийски трябва да се благодари, разкритикува и медиите за отношението, което имали на моменти към него и щаба. Ревизоро каза още: "Ако генералът не иска да се показва, трябваше сам да си го каже, а не някой друг на негово място".